Energetika in regulativa: Kdo kroji energetski trg?

Energetske regulatorje je ustvarila EU za nadzor delovanja evropskega energetskega trga. Na forumu Energetika in regulativa so se zbrali ključni akterji tega trga.

Na prvem forumu Energetika in regulativa, ki se je odvijla v Ljubljani, 11. febuarja 2014, so se zbrali predstavniki evropskega, slovenskega in hrvaškega energetskega regulatorja in slovenskih energetskih podjetij. Na srečanju v organizaciji Prosperie so predstavljali novosti po uvedbi energetske zakonodaje na ravni EU; Slovenija je tik pred sprejetjem novega energetskega zakona. Alberto Pototschnig, direktor evropske Agencije za sodelovanje energetskih regulatorjev – ACER, je dejal: »Do konca leta 2014 bomo uvedli skupni evropski energetski trg na področju elektrike in zemeljskega plina.« Pred državo, regulatorji in podjetji, ki delujejo na liberaliziranem trgu električne energije in zemeljskega plina, je čas za temeljite spremembe. 

Namen prvega Foruma Energetika in regulativa je bila osvetlitev vloge regulatorja za tržna in regulirana energetska podjetja in pomena prehoda z vrednostne na vsebinsko regulativo. Boljše poznavanje dela regulatorjev lahko prinaša koristi podjetjem in tudi končnim porabnikom, zato bi podjetja skupaj z regulatorji morala težiti k izvajanju učinkovitejših poslovnih modelov v praksi.

Državni sekretar na Ministrstvu za infrastrukturo in prostor mag. Bojan Kumer je v uvodnem nagovoru poudaril, da želi, da bi nov energetski zakon postavil nov koncept za energetski preboj Slovenije zunaj domene obstoječih lobijev. Direktor edine evropske agencije, ki ima sedež v Ljubljani, Alberto Pototschnig iz Agencije za sodelovanje energetskih regulatorjev, je predstavil proces za uveljavitev enotnega energetskega trga v EU do konca leta 2014. Hrvaški primer regulacije liberaliziranega energetskega trga je orisal predstavnik hrvaškega regulatorja Tomislav Jureković, predsednik sveta HERA. Direktorica slovenskega energetskega regulatorja, Javne agencije RS za energijo, Irena Praček, je o državi, ki ima v lasti med 80 in 100 odstotkov podjetij elektrogospodarstva, dejala: “Država kot lastnica je preveč pasivna do svojega kapitala.”

Primere strateškega vodenja reguliranih podjetij sta predstavila Aleksander Mervar, ELES, ki je poudaril nujnost uvedbe vsebinske regulacije s spodbudami za regulirana omrežna podjetja, in Vladimir Mauko, SODODr. Franc Žlahtič iz podjetja Plinovodi je govoril o interkonektorjih oziroma o vpetosti načrtov projekta Južni tok v evropsko zakonodajo. Evropske trende je predstavil neodvisni strokovnjak dr. Gian Carlo Scarsi.

Prvi tovrstni forum so zaključili z okroglo mizo, kjer so postavili v fokus končnega odjemalca. Odjemalčeve koristi zanesljive oskrbe z energije na konkurenčnem trgu morajo biti končni cilj delovanja regulatorja. Na okrogli mizi so sodelovali: Marjan Eberlinc, Plinovodi; Irena Praček, JARSEVladimir Mauko, SODO. Okroglo mizo je moderirala Mojca Černelč Koprivnikar iz podjetja Prosperia, ki je tudi organizator srečanja.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.