Wienerberger Brick Award 2020: posebna čast, izkazana arhitekturnim rešitvam iz opeke

Zahvaljujoč izjemni arhitekturi, obstajajo različne oblike in barve opek, ki se lahko uporabljajo za stene, fasade, strehe in tlakovanje. Tiste najbolj posebni si prislužijo tudi posebno priznanje.

Nagrada Wienerberger Brick Award, mednarodno poznana nagrada, ki že vrsto let priznava inovativne arhitekturne rešitve iz opeke, je prvič potekala leta 2004. Junija 2020 bi bila Brick Award nagrada podeljena že devetič. Slovesnost je bila zaradi corona virus pandemije preložena in bo potekala v digitalni obliki, jeseni letošnjega leta 2020.

Žirija iz petih držav

Letošnje zmagovalce izbira žirija  priznanih strokovnjakov, petih arhitektov, iz petih različnih držav: Helena Glantz, Urban Design (Švedska) – dobitnika nagrade 2018 Brick Award, v kategoriji Building Outside the Box; Toni Gironès Saderra, Estudi d’Arquitectura Toni Gironès (Španjija); Tina Gregorić, Dekleva Gregoric Architects (SIovenija); Mette Kynne Frandsen, Henning Larsen Architects A/S (Danska) ter Jonathan Sergison, Sergison Bates Architects (Združeno kraljestvo).

Nominirani  projekti

Za letošnjo nagrado je bilo prijavljenih 644 projektov iz 55 držav, s strani 520 arhitektov. V pred izboru je bilo izbranih 50 projektov. Člani žirije tega pred izbora so bili arhitekturni  novinarji Anneke Bokern (Nizozemska), Christian Holl (Nemčija) in Jonathan Glancey (Velika Britanija).

Nagrade

Nagrada v skupni vrednosti znaša 29.500 evrov in je razdeljena na pet kategorij nagrad. Neodvisna strokovna skupina zagotavlja objektiven izbirni postopek. Wienerberger nima besede pri odločitvi strokovne žirije.

Uradna podelitev nagrad bo potekala jeseni 2020. Letos prvič preko digitalnih spletnih orodij, zaradi korona virus pandemije. Imena zmagovalcev bodo razkrita šele na tem svečanem dogodku.

Nagrada Brick Award se podeljuje v petih kategorijah. Eden od petih zmagovalcev določene kategorije bo nagrajen z Grand Prize nagrado leta 2020. Poleg tega bo podeljena še ena posebna nagrada.

  • Feeling at Home: 11 nominacij iz Mehike, Španije, Nemčije, Belgije, Vietnama in Argentine.
  • Living together: 10 nominacij iz Ruande, Irana, Nizozemske, Bolivije, Belgije, Portugalske, Argentine in Čila.
  • Working together: 9 nominacij iz Nizozemske, Nemčije, Argentine, Avstrije in Južne Koreje.
  • Sharing public spaces: 11 nominacij iz Poljske, Kitajske, Nemčije, Nizozemske, Belgije, Združenega kraljestva in Vietnama.
  • Building outside the box: 9 nominacij iz Indije, Ruande, Nemčije, Kitajske, Nepala, Argentine in

The ” Brick 20″ Book

Kot v prejšnjih letih, bo Wienerberger izdal knjigo z naslovom “Brick 20”, ki  spremlja  arhitekturno tekmovanje. Vsebuje 50 projektov, ki so prišli v ožji izbor, vključno z zmagovalci. Pet esejev  mednarodnih  avtorjev Hubertus Adam (Nemčija), Aglaée Degros (Belgija), Job Floris (Nizozemska), Laura Iloniemi (Finska) in Jana Revedin (Avstrija) dopolnjuje ta pregled sodobne arhitekture iz opeke. Knjiga se osredotoča na glinene gradbene materiale, ki so brezčasni in idealni za perspektivno  in inovativno arhitekturo. Knjiga je pripravljena v sodelovanju s Park Booksom in njena izdaja je načrtovana za jesen letošnjega leta 2020.

Več o nagradi Brick Award: https://www.brickaward.com/

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekKako se znebiti bolečin v vratu pri delu z računalnikom?
Naslednji članekSlovenci izumili čistilec vode na pipi
Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.