WC z razgledom – prozorna stranišča v japonski prestolnici

Na prvo žogo se sliši kot najhujša nočna mora – javno stranišče, ki ti ponuja olajšanje, a ko pogledaš bližje, ugotoviš, da je pravzaprav popolnoma prozorno. Ravno tak je dizajn stranišč, ki so se nedavno odprla v javnem parku v Tokyu.

Stranišče v Tokyu
Foto: The Tokyo Toilet

Prozorna stranišča je skupaj z več kot ducat vodilnimi oblikovalci zasnoval nagrajeni arhitekt Shigeru Ban. Narejena so iz pametnega stekla, ki postane zamegljeno, kadar so stranišča zasedena. Stranišča so se odprla na petih lokacijah v japonski prestolnici in so del Tokyo Toilet Project, ki ga organizira neprofitna Nippon Foundation.

Ko govorimo o javnih straniščih, še posebej v parkih, nas zanimata dve stvari. Kako čista so in če so prazna, ali nas nekdo čaka v njih. Ta nova tehnologija omogoča, da mimoidoči opazujejo prazna stranišča, ko pa jih želijo uporabiti, se steklo spremeni v zamegljeno. Tako je vsem zagotovljena zasebnost. Ponoči pa se zasvetijo kot čudovita lanterna.

Zamegljena japonska stranišča ponoči
Foto: The Tokyo Toilet

Japonska visoko tehnološka stranišča so že nekaj časa predmet fascinacije in zanimanja pri tujcih. Toto je na primer oblikoval stranišča, ki ponujajo še umivanje, ogrevanje sedeža in avtomatsko zapiranje in odpiranje školjke.

Japonska stranišča so sicer znana po svoji visoki stopnji higieni, vendar še vedno veliko ljudi zmotno misli, da so javna stranišča temna, umazana, smrdeča in strašljiva.

Notranjost stranišča
Foto: The Tokyo Toilet

Projekt namerava stranišča namestiti še na nadaljnjih 17 lokacij.

VIRThe Guardian
Prejšnji članekJe microtopping prava izbira za vaše stanovanje?
Naslednji članekZnebite se plesni za omaro in v njej

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.