WakaWaka: Energija za sirijske begunce

Približno 6,8 milijona Sirijcev je moralo zapustiti svoje domove zaradi državljanske vojne, ki je od leta 2011 zahtevala že več kot 100.000 življenj. Begunci potrebujejo ustrezna bivališča, čisto vodo, hrano in elektriko. Na področju elektrike je na pomoč priskočil projekt WakaWaka, ki si bo v sodelovanju s podjetjem Solease, prizadeval vsem beguncem omogočiti prenosne naprave, ki bodo s pomočjo sonca proizvajale električno energijo.

Begunska taborišča po svetu so običajno opremljena s slabo izoliranimi šotori, za razsvetljavo pa se uporabljajo kerozinske svetilke. Te lahko vnetljive svetilke oddajajo strupene hlape, ki so zdravju zelo škodljive, saj so po škodljivosti enakovredni kajenju dveh škatlic cigaret na dan. Ker so begunci razpršeni in ne razpolagajo z električno energijo, pogosto težko ostanejo v kontaktu s svojo družino in ljubljenimi osebami.

 

Zato je velik potencial v prenosnih električnih napravah, ki se lahko napajajo s pomočjo sonca. Naprave, kot so Little Sun Lamps izumitelja Olafur Eliassona, prenosne svetilke, ki se napajajo s pomočjo sončne energije, so zato izredno koristne in lahko pripomorejo k nivoju življenja beguncev po svetu.

 

Naslednji korak za prenosno energijo je projekt WakaWaka. WakaWaka so prenosne polnilne postajice, ki čez dan sončno energijo opretvorijo v električno energijo s katero se polnijo. Nato lahko z njihovo pomočjo begunci napolnijo mobilne telefone, dlančnike in druge prenosne elektronske naprave. To lahko bistveno prispeva k dvihu njihoveega življenjskega standarda, saj bodo lahko poklicali svoje ljubljene osebe ali preko spleta spremljali stanje v njihovi državi.

 

Napolnjena naprava WakaWaka lahko poleg napolnitve prenosnih naprav, zagotavlja tudi do 40 ur svetlobe. Trenutno so zagotovili 25.000 naprav za sirijske begunce. Vsaka naprava zadostuje za oskrbo potreb z električno energijo petih beguncev.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.