URSJV: Pojasnila o obratovanju NEK po opravljenem remontu 2013

Na prošnjo okoljevarstvenih organizacij Greenpeace in Focus, Uprava RS za jedrsko varnost objavila pojasnila, ki so navedena v nadaljevanju, o obratovanju NEK po opravljenem remontu 2013. 


Uprava RS za jedrsko varnost
Kot smo objavili, je NEK 19. 11. 2013 ponovno pričela dobavljati električno energijo v omrežje, s čimer se je zaključil redni remont. V pravilniku JV5 je namreč zapisano, »da se remont začne s prekinitvijo dobave elektrike v električno omrežje in konča s ponovno vzpostavitvijo te dobave«. V naši objavi tega dne smo zapisali, da se je remont letos podaljšal za dva tedna, s čimer je bilo mišljeno, da je trajal dlje kot je bilo prvotno načrtovano, to je do 4. 11. 2013, ne pa da bo trajal še po 19. novembru ali da celo še vedno traja.

Kot smo že poročali, se je NEK avtomatsko zaustavila 23. 11. 2013 zaradi elektromagnetne motnje v novem sistemu za merjenje temperature primarnega hladila. Motnja je sprožila signal za avtomatsko zaustavitev reaktorja. Dobavitelj novega sistema, firma Westinghouse in NEK sta po zaustavitvi iskala vzroke za te elektromagnetne motnje, jih skušala odpraviti in tudi nadgraditi sistem za merjenje temperature tako, da bi preprečila ponovitev podobne napake. Žal se elektromagnetnih motenj ne da popolnoma odpraviti, saj se vedno pojavljajo pri delovanju elektroenergetske opreme. Bistveno je bilo zagotoviti, da bo njihov vpliv tako majhen, da ne bo ponovne nepotrebne zaustavitve celotne elektrarne.

Od ponovnega zagona elektrarne osebje NE Krško stalno nadzoruje pojavnost elektromagnetnih motenj in njihov vpliv na nov sistem in s tem vpliv na varovalni sistem reaktorja. Moč so postopoma dvigovali šele potem, ko so bili prepričani, da takih napetostnih špic, ki bi povzročile ponovno neželeno zaustavitev, ni pričakovati. Tako so postopoma prišli skoraj do polne moči, do moči 98 % in sklenili, da na njej ostanejo dokler ne izvedejo še dodatnih izboljšav opreme.

Dodatne izboljšave so zamenjava določenih elektronskih kartic in pa prenastavitev določenih parametrov sistema za merjenje temperature in obdelave teh podatkov. Nove elektronske kartice Westighouse lahko dobavi šele v nekaj mesecih. Prav toliko časa pa je potrebnega za ponovitev tistih varnostnih analiz, s katerimi bi dokazali, da je predlagana sprememba parametrov sprejemljiva. Dokler NE Krško naši upravi ne bo dostavila rezultatov ponovljenih varnostnih analiz, URSJV ne bo dovolila spremembe regulacijskih parametrov. NE Krško je zaradi previdnosti sklenila, da bo do takrat obratovala na 98 % moči.

Zaradi tega zapleta NE Krško še ni mogla izvesti nekaj preizkusov, ki se jih po vsakem remontu opravi na polni moči. Pooblaščeni izvedenci, ki so spremljali remont, so zato izdali vmesno pozitivno strokovno oceno za obratovanje na 98 % moči in bodo dokončno mnenje za obratovanje na polni moči dostavili potem, ko bodo uspešno izvedeni še preizkusi na polni moči.

Meritve v tednih po remontu kažejo stabilno vrednost radioaktivnosti primarne vode, iz česar lahko sklepamo, da ni poškodb gorivnih elementov.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.