Prerez energijske oskrbe v Sloveniji v oktobru 2013

Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije je bila v desetih mesecih tekočega leta poraba električne energije za manj kot 1 % manjša v primerjavi z enakim obdobjem v letu 2012.

Proizvodnja električne energije v oktobru manjša kakor septembra
Statistični urad RS poroča, da se je neto skupna proizvodnja električne energije oktobra 2013 glede na september 2013 zmanjšala za 30 %, poraba pa se je povečala za 6 %. Proizvodnja električne energije v hidroelektrarnah se je povečala za 23 %. V termoelektrarnah je bila proizvodnja večja za 15 %, v jedrski elektrarni Krško pa zaradi remonta ni bilo proizvodnje.

Večji proizvodnji termoelektrične energije je sledila tudi večja poraba goriv v termoelektrarnah. Tako je bila skupna poraba goriv oktobra 2013 večja za 16 %.

Oktobra 2013 smo uvozili 825 GWh, izvozili pa 499 GWh električne energije.

Porast oskrbe z energenti v oktobru 2013
Glede na poročilo Statističnega urada RS se je v oktobru 2013 zaznala porast oskrbe pri vseh energentih, razen pri motornemu bencinu, petrolejskemu gorivu za reaktivne motorje in pri rjavemu premogu in lignitu.
Oskrbe pri teh treh spremljanih kategorijah so se v primerjavi z mesecem poprej zmanjšale za 9 %, 2 % in 2 %. Nadalje se je zabeležilo porast oskrbe z ekstra lahkim kurilnim oljem za 75 %, drugimi naftnimi proizvodi za 38 %, utekočinjenim naftnim plinom za 37 %, zemeljskim plinom za 25 %, kurilnim oljem z vsebnostjo žvepla manj kot 1 % za 24 %, koksom za 8 % in dizelskim gorivom za 4 %.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.