Nove priložnosti za industrijo in zelena delovna mesta na morju

Evropska unija si je zadala cilj biti podnebno nevtralna do leta 2050. Da bo lažje dosegla ta cilj, je Evropska komisija predstavila strategijo EU za energijo iz obnovljivih virov na morju. V njej je predlagano povečanje zmogljivosti evropskih vetrnih elektrarn na morju s sedanjih 12 GW na najmanj 60 GW do leta 2030 in na 300 GW do leta 2050. Prav tako si bodo prizadevali to dopolniti s še 40 GW iz izkoriščanja oceanske energije in drugih podobnih oblik.

Ta strategija bo imela pozitivne posledice tako na okolje kot gospodarstvo. Ustvarila bo namreč nove priložnosti za industrijo in zelena delovna mesta. Z njeno pomočjo bo EU krepila svojo vodilno vlogo na področju tehnologij iz obnovljivih virov na morju. Pri tem pa bo seveda pazila tudi na varstvo okolja, biotsko raznovrstnost in ribolov.

Ribič stoji na čolnu, v zrak je vrgel ribiško mrežo

Vodilni komisarji tega dogovora se strinjajo, da strategija predstavlja velik potencial za EU. Zaradi velikega deleža morskih površin je to odličen vir obnovljive energije. Gre za veliko priložnost za proizvodnjo čiste energije, ustvarjanje zelenih delovnih mest, zagotavljanje trajnostne gospodarske rasti in mednarodne konkurenčnosti.

Strategija bo prispevala k doseganju podnebnih ciljev in vse večjemu povpraševanju po električni energiji. Hkrati bo tudi omogočila gospodarsko okrevanje po epidemiji novega koronavirusa. Komisija bo spodbujala čezmejno sodelovanje med državami članicami, za dosego ciljev pa naj bi bilo potrebnih skoraj 800 milijard evrov naložb.

Vetrna turbina, na nebu se vidi luna

Za pomoč pri pridobivanju teh naložb bo komisija zagotovila jasen podporni pravni okvir, pomagala pridobiti vsa ustrezna finančna sredstva in zagotovila okrepljeno dobavno verigo. Trg izkoriščanja energije iz obnovljivih virov hitro raste in industriji EU predstavlja veliko priložnost. Vetrne elektrarne na morju na primer proizvajajo čisto energijo, ki ne onesnažuje okolja tako kot fosilna goriva. Strategija v ospredje postavlja vse morske bazene EU, prav tako pa nekatere obalne in otoške skupnosti.

VIREvropska komisija
Prejšnji članekFinska bo del Helsinkov zgradilo izključno iz lesa
Naslednji članekVrtoglave cene rabljenih stanovanj

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.