Vpliv potresa v Petrinji na slovenske avtoceste

Avtoceste so OK
Avtoceste so OK

DARS je potrdil, da decembrski potres na Hrvaškem ni vplival na stanje objektov na slovenskem avtocestnem omrežju. Družba DARS je po uničujočem potresu na območju Petrinj, ki smo ga čutili tudi pri nas, opravil izredni pregled viaduktov, mostov, nadvozov, podvozov in ceste same. Po prvem pregledu, kjer niso ugotovili vplivov, so se vseeno odločili za dodatni pregled, ki ga je izvedla družba ZAG.

Slovenske avtoceste so v enakem stanju kot prej

DARS v skladu z zakonodajo redno izvaja obdobne preglede 1080 premostitvenih objektov na avtocestnem omrežju. Na osnovi pregledov in pričujočih podatkov vsako leto izvede analizo stanja objektov. Po decembrskem potresu na Hrvaškem, ki smo ga močno občutili pri nas, so se odločili za izredni pregled infrastrukture. Rezultati njihovega pregleda niso našli nikakršnih sprememb, a so se pri Družbi za avtoceste v Republiki Sloveniji vseeno odločili za še en pregled. Za to je bila zadolžena družba ZAG Ljubljana. Tudi podatki njihovega pregleda so potrdili predhodno mnenje, da potres ni vplival na stanje objektov slovenske avtoceste.

Lažje delo z novim vozilom za pregled objektov

Spomnimo, da je DARS v letu 2020 pridobil tudi posebno vozilo za pregled premostitvenih objektov, ki omogoča pregled težje dostopnih elementov. Mednje spadajo prekladne konstrukcije, ležišča, stebri in podobno. Omogoča pa tudi pregled tistih objektov, ki so zavarovani s protihrupno ali protivetrno ograjo. Prav s pomočjo tega je lahko DARS veliko lažje opravil pregled vozišča.

Dvigalo za pregled premostitvenih objektov
Dvigalo za pregled premostitvenih objektov

Če še nadaljujemo z vplivom novega vozila, se DARS že pripravlja na sanacijo nekaterih premostitvenih objektov. Del njih bo zamenjan v sklopu širitve ljubljanske zahodne obvoznice. Ker pa nekateri izmed objektov na tem območju niso le v njihovem nadzoru, bo potrebno sestaviti sporazum z MOL (Mestna občina Ljubljana) in Direkcijo RS za infrastrukturo. Poleg ljubljanske pa so z drugimi občinami že sklenjeni drugi sporazumi glede obnove premostitvenih objektov. Med njimi Maribor, Celje, Kranj, Postojna, Vrhnika, Žirovnica, Domžale, Slovenska Bistrica, Vransko Grosuplje in Ivančna Gorica.

VIRDARS
Prejšnji članekNa kraju zločina uporabili robotskega psa
Naslednji članek4 razlogi za nakup tipske hiše
Žiga Kastelic

SEO urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.