4 razlogi za nakup tipske hiše

Zelo dobro predstavo oz. izgled hiše lahko dobimo že pri renderjih oz. pripravljenih 3D modelih hiš.
Zelo dobro predstavo oz. izgled hiše lahko dobimo že pri renderjih oz. pripravljenih 3D modelih hiš.

Kako večina investitorjev, torej parov, mladih ali starejših družin, pristopi k načrtovanju družinske hiše? Prvi koraki so verjetno precej naivni. Od idealiziranja do pretiravanja pa tudi  minimaliziranja površine hiše in števila potrebnih sob. Sanje o pritlični hiši, ravni zeleni strehi, želje po raznih detajlih, opremi, barvah. Sanjati je lepo in pravilno je, da začnemo s sanjami. Tako bomo imeli dovolj energije in volje, da se bomo delu sanj po potrebi tudi odrekli ali jih zamenjali z realnimi možnostmi.

Torej bodimo pošteni- v realnosti se vse prične pri parceli in predpisih, ki nam povedo kakšno hišo bomo sploh lahko umestili na to parcelo. To je trenutek, ko lahko sanjamo naprej ali pa se moramo postaviti na realna tla. V večini primerov je namreč zaradi predpisov, ki so za graditelja zavezujoči, vrsta projekta in s tem, nabor hiš omejen, predvsem glede razmerja stranic, naklona streha, orientacije hiše, števila etaž, ipd.

Prišli smo do prvega razloga, ki govori v prid izbire tipske hiše. Imamo torej parcelo, seznanili smo se s pogoji za gradnjo in naredili smo spisek naših želja. Ponudnik tipskih hiš je strokovnjak, ki nam bo svetoval hišo iz nabora tipskih projektov hiš, ki najbolj ustrezajo tako pogojem kot tudi našim željam.

Ponudil nam bo pripravljene projekte in takoj bomo nazorno videli razporeditev prostorov, površine posameznih sob, komunikacijo med njimi, pozicijo kopalnice, osvetlitev in še kaj. V današnjem času imajo vsi (no, vsaj tisti bolj resni) narejene tudi renderje- torej grafične upodobitve – svojih tipskih projektov.

Projektant nas bo seznanil tudi z vključenimi inštalacijami (električne, strojne, vodovodno-kanalizacijske, telekomunikacijske) ter ostalimi pomembnimi detajli. Običajno ima v projektu že prevedene vrste materialov za gradnjo, kar na gotovo olajša ibiro.

Cenejša projektna dokumentacija in vnaprej znana cena

Mnogim investitorjem je zelo pomembno, da v vseh fazah gradnje prihranijo čim več. Ena od možnosti je tudi nakup projekta tipske hiše brez večjih sprememb, ki je običajno kar precej cenejši od projekta izdelanega po željah investitorjev.

Logično je, da je tipski projekt cenejši. Pripravljen je vnaprej, neodvisno od investitorja, arhitekt oziroma projektant pa ga lahko nato, brez dodatnega dela, proda večkrat. Cena je zato nižja in kar je zelo pomembno- znana je takoj.

Tipski načrt je mogoče prilagoditi željam naročnika

Četudi nam prikazani tipski načrti hiš, ki bi jih lahko umestili na našo parcelo, ne ustrezajo povsem, ni še nič izgubljenega.

Manjše spremembe je v tipskem projektu vedno mogoče narediti, pa bo hiša še vedno tipska. Pri tem mislimo na manjše posege, kot so odstranitev kakšne nenosilne predelne stene ali dodatna nenosilna stena, manjši posegi v velikost prostorov, dodatna shramba na istem tlorisu in podobne spremembe, ki ne vplivajo na konstrukcijo niti na arhitekturno zasnovo in tako ne zahtevajo dodatnih sprememb v zvezi s statiko ali inštalacijami.

Primer tlorisne zasnove tipske Ytong hiše.
Primer tlorisne zasnove tipske Ytong hiše.

Manjša možnost za napake in nepremišljene odločitve

Individualni projekt družinske hiše v arhitekturnem oziroma projektivnem biroju nastane od začetka, iz nič. Da bi bil projekt narejen tako, kot si je zamislil naročnik, je potrebna dobra komunikacija ter razumevanje med vsemi strankami.

Usklajevanje pri projektiranju
Usklajevanje pri projektiranju

V nasprotnem morda hiša ne zasnovana  po zamisli investitorja, projektiranje je zaradi usklajevanj lahko zelo dolgotrajen in drag proces.

 Tipski projekt pa je že narejen, vse je pripravljeno in investitor se takoj seznani s skoraj vsemi detajli hiše in celo njeno končno podobo. Gotovo je enostavneje razumeti določene strokovne zadeve, če jih lahko sproti gledamo na pripravljenem projektu in se posvetujemo s projektantom o morebitnih spremembah.

Nakup tipske Ytong hiše

Podjetje Xella Slovenija iz Zagorja že več kot 40 let proizvaja gradbeni material Ytong, oziroma belo opeko, s katero je mogoče zgraditi hišo od prve vrste do strehe. Gradbeni material Ytong je v maloprodaji na voljo v vseh gradbenih trgovinah po Sloveniji.

Pri nakupu tipske hiše Ytong imate v ceni vključen celotni gradbeni material (zunanje in notranje zidovi), potreben za izgradnjo hiše, z dostavo in razkladom na mestu gradnje. Prednost nakupa tipske hiše je tudi projektna dokumentacija, ki jo prejmete brezplačno:

  • Projektna dokumentacija za pridobitev mnenj in gradbenega dovoljenja (DGD).
  • Projekt za izvedbo (PZI) s podrobnimi izvedbenimi detajli, armaturnimi načrti, popisi del in predizmerami, specifikacijami potrebnih materialov in drugo v skladu s pravilnikom o projektni dokumentaciji.

Cena ne vključuje tudi gradbenih in obrtniških del, torej ni klasična ponudba hiš na ključ. Cena za nakup tipske hiše je objavljena na spletni strani podjetja pod posamezno hišo, in vključuje tudi demonstracijo gradnje na gradbišču. Izkušen Ytong mojster vam bo predstavil vse rešitve in potek gradnje z Ytongom ter vam z nasveti stal ob strani do konca gradnje vaše hiše. Kaj vse točno vključuje cena hiše, si lahko preberete TUKAJ.

Pri nakupu Ytong tipske hiše vam prvo vrsto pomaga zastaviti Ytong inštruktor gradnje. Če hiše ne želite graditi v lastni izvedbi, se lahko obrnete na priporočene izvajalce Ytong gradenj.

info.si@xella.com | 080 18 22 | Spletna stran

Podjetje Xella porobeton SI proizvaja in prodaja gradbeni material blagovne znamke Ytong, prodaja silikatne zidake Silka in toplotnoizolacijske plošče Multipor, ki so proizvedene v Nemčiji.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekVpliv potresa v Petrinji na slovenske avtoceste
Naslednji članekTalne rešetke za lepe dovoze, parkirna mesta in makadamske poti
info.si@xella.com | 080 18 22 | Spletna stran

Podjetje Xella porobeton SI proizvaja in prodaja gradbeni material blagovne znamke Ytong, prodaja silikatne zidake Silka in toplotnoizolacijske plošče Multipor, ki so proizvedene v Nemčiji.

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.