Na kraju zločina uporabili robotskega psa

Digidog priskočil na pomoč policistom v Bronxu
Digidog priskočil na pomoč policistom v Bronxu

Policija v New Yorku (NYPD) je javnosti predstavila svojega novega robotskega psa, ki so ga nedavno že uporabili v akciji. Modro-beli Digidog je policiste pospremil na kraj zločina v Bronxu. Video, ki prikazuje 30-kilogramskega robotskega psa, je takoj naletel na množico navdušenja. Vodja odnosov z javnostjo newyorške policije pa je takoj povedala, da je pes trenutno še v testni fazi.

Digidog pomaga policistom na kraju zločina

Tehnična ekipa NYPD je že v decembru napovedala, da bodo imeli v prihodnosti robotskega psa. Trenutni Digidog tehta približno trideset kilogramov in je opremljen s kamerami in lučmi. S temi pomaga policijskim enotam, ko se približujejo kraju zločina. Pes lahko hodi po stopnicah navzgor in navzdol ter teče s hitrostjo 5,6 kilometra na uro. Del njegove opreme je tudi sistem komunikacije, ki policistom omogoča komunikacijo z zločinci ali civilisti na kraju zločina.

Policijski pes in ob njem policijski robotski pes
Policijski pes in ob njem policijski robotski pes

“Ta pes bo reševal življenja ter branil civiliste in policiste. In prav to je naš cilj,” je za javnost povedal član tehnične ekipe, Frank Digiacomo. Povedal je tudi, da je pes opremljen z umetno inteligenco zmožen lastne navigacije v zelo zapletenih prostorih. Umetna inteligenca mu omogoča ocenjevanje varnosti prostora, da lahko policistom sporoči kdaj se lahko približajo kraju zločina.

Niso pa bili vsi navdušeni nad idejo robotskega psa. Nekateri politiki v ZDA so na posnetek odgovorili zaskrbljeno. Največkrat se je poleg neodobravanja Digidoga omenil nadzor množice in omejevanje svobode narodu. Vse to so pri NYPD tudi zanikali in jasno povedali, da bo robotski pes vedno uporabljen le v dobro in v pomoč na krajih zločina.

NYPD Robo-Dog "Digidog" Deployed in NYC

VIRNYTimes
Prejšnji članekCvetje za 8. marec: Tako bo dalj časa sveže!
Naslednji članekVpliv potresa v Petrinji na slovenske avtoceste

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.