V NEK dobili zeleno luč za ponovno polnjenje reaktorja

Z uprave za jedrsko varnost (URSJV), sporočajo, da so se v Nuklearni elektrarni Krški (NEK) v minulih dneh izvajale dejavnosti za ugotavljanje in odpravo vzrokov za težave z gorivom. URSJV je skrbno spremljala vse analize in ukrepe, ki jih je opravila NEK in njeni podizvajalci. Ustreznost opravljenega so spremljali in potrdili tudi pooblaščeni strokovni izvedenci. URSJV meni, da so izpolnjeni pogoji za ponovno polnjenje sredice reaktorja.

Potem, ko so na začetku sedanjega remonta v jedrski elektrarni Krško ugotovili poškodbe goriva, večje od pričakovanih, so potekale intenzivne dejavnosti za ugotovitev vzrokov za poškodbe in za pripravo goriva za ponovni zagon elektrarne.

 

Skupaj z dobaviteljem goriva, firmo Westinghouse, so ugotovili, da je k poškodbam gorivnih palic na zunanjem robu sredice največ prispeval curek vode ob obodnih ploščah reaktorja, ki je povzročal pretirane vibracije gorivnih palic. V posamezni palici je zato prišlo do drobnih razpok, skozi katere je primarna voda lahko vdrla v notranjost (primarna poškodba). Ko pa je voda prišla v notranjost, je prišlo do oksidacije z gorivom. Nastali vodik je povzročal krhkost stene gorivne palice, kar povzroči večje poškodbe praviloma v zgornjem delu, sporočajo iz URSJV.

 

Pogoji za ponovno polnjenje reaktorja in zagon elektrarne

URSJV je skrbno spremljala vse dejavnosti in si sproti pustila razjasniti vse dvome. V NEK je bila ves čas prisotna inšpekcija URSJV, v Ljubljani pa je posebna ekipa sledila dogajanjem, večkrat pa se je sestala tudi s pristojnimi službami NEK in pooblaščenimi strokovnimi izvedenci. V sredo, 6. 11. 2013, je direktor URSJV s sodelavci obiskal elektrarno, kjer so jim razložili še zadnje podrobnosti o dogajanjih in ukrepih pred polnjenjem sredice.

 

URSJV je bila v tem času tudi v neposrednih stikih s sorodnim upravnim organom v ZDA, o problematiki pa je obvestila tudi sorodne upravne organe v evropskih državah. Preučila je tudi kako so reševali več podobnih primerov iz tujine.

 

Iz URSJV so sporočili, da na podlagi spremljanja dogajanj, dokumentov, ki sta jih predložila NEK in Westinghouse, ter na podlagi pozitivnega mnenja pooblaščenih strokovnih izvedencev, ne vidijo zadržkov za ponovno polnjenje reaktorja.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.