Vetrna energija postala primarni vir energije v Španiji

Grožnja globalnega segrevanja in naše stalne odvisnosti od surovin, ki jih bo sčasoma zmanjkalo, je pripeljalo do večjih spodbud za raziskave in uporabo obnovljivih virov energije. Vendar obnovljiva energija iz vetra, sonca in vode v številnih državah predstavlja le majhen odstotek celotne proizvodnje energije. A obstajajo izjeme!

Ena redkih izjem, ki ne spada v zgornjo kategorijo držav, je Španija. Španija je postala prva država na svetu, kjer obnovljivi viri energije predstavljajo glavni vir energije v državi. Po podatkih Španskega združenja za vetrno energijo (AEE) je bila v letu 2013 vetrna energija prevladujoča oblika pridobivanje električne energije, in sicer je vetrna energija predstavljala kar 20,9 odstotka celotne porabljene električne energije v državi. Španija tako pridela kar 42,4 % energije iz obnovljivih virov.   

Proizvodnja električne energije v Španiji v letu 2013:

  •     Vetrna energija – 20,9 %.
  •     Jedrska energija – 20,8 %.
  •     Termoelektrarne na premog – 14,6 %.
  •     Hidroelektrarne – 14,4 %.
  •     Kombinirane elektrarne – 9,6%.
  •     Sončna energija – 3,1%.

Čeprav se Španija še vedno zanaša tudi na premog in jedrsko energijo, rezultati iz leta 2013 kažejo, da se je raba obnovljivih virov energije v primerjavi s preteklim letom povečala za 10,5 odstotka. To je dober znak za prihodnost. Proizvodnja vetrne energije se je povečala za 13,2 odstotka, proizvedeno je bilo kar 54.478 gigavatnih ur električne energije. Prav tako je zanimivo, da je največ električne energije dejansko proizvedeno z jedrskimi elektrarnami, in sicer kar 56.815 gigavatnih ur, vendar ker pa jedrske elektrarne potrebujejo za lastno delovanje delež proizvedene energije, je bil skupni efektivni izkupiček jedrskih elektrarn vseeno manjši od vetrnih.

Še vedno smo precej oddaljeni od cilja, da bo neka država proizvedla 100 odstotkov energije iz obnovljivih virov, vendar so novice, da se ti odstotki stalno večajo, vsekakor spodbudne. Čim več držav bi moralo slediti energijski poti Španije in tako poskušati čim več energije na državni ravni pridobiti iz obnovljivih virov energije.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.