Za najmlajše: Kaj je vodik?

Sonce je v bistvu velika žoga vodikovih plinov, ki v procesu fuzije tvorijo helij. Pri tem procesu pa se sprošča tudi velika količina energije.

Vodik (H) je najenostavnejši kemijski element, saj ima vsak atom vodika samo en proton. Je tudi najpogostejši element v vesolju, saj so zvezde, kot je sonce, sestavljene predvsem iz vodika.

 

Sonce je v bistvu velikanska plinasta žoga iz vodika in helija. V središču sonca se vodikovi atomi združujejo v helij, pri tem pa se sprošča veliko energije. Temu procesu pravimo fuzija. Ta sevalna energija je zelo pomembna, saj omogoča ohranjanje življenja na našem planetu, nam daje svetlobo, omogoča rast rastlin, povzroča vetrove, padavine … Energija sonca je v obliki kemične energije skladiščena tudi v fosilnih gorivih. Pravzaprav večina energije, ki jo danes uporabljamo, v osnovi izhaja iz sevalne primarne energije sonca.

Vodikov plin je veliko lažji od zraka, kar povzroča njegovo hitro dviganje in uhajanje iz atmosfere. To je razlog, zakaj vodika v plinasti obliki (H2) ne najdemo na Zemlji. Najdemo ga le v sestavi z drugimi kemijskimi elementi. Vodik v kombinaciji s kisikom tvori vodo (H2O), v kombinaciji z različnimi oblikami ogljika, pa tvori spojine, kot so metan (CH4), premog in nafta. Vodik najdemo tudi v vseh rastlinah (biomasa). Prav tako ga je veliko tudi v Zemljini skorji.

Vodik ima najvišjo vsebnost energije v primerjavi s katerimkoli fosilnim gorivom glede na maso – približno trikrat več od bencina, vendar najnižjo vsebnost energije glede na prostornino – približno štirikrat manj od bencina.

Vodik je nosilec energije
S pomočjo nosilcev energije premikamo energijo v uporabni obliki iz enega kraja v drugi. Najbolj znan nosilec energije je električna energija. Uporabljamo jo za premikanje energije iz premoga, urana in drugih virov energije, s pomočjo energetskih objektov (termoelektrarne, jedrske elektrarne, ipd.) v domove in podjetja. Prav tako se uporablja električna energija za prenašanje hidro energije tekoče vode iz hidroelektrarne do končnih uporabnikov. Za mnoge energijske potrebe, je veliko lažje uporabljati električno energijo namesto primarnih virov energije.

Tako kot električna energija, je tudi vodik nosilec energije in mora biti proizveden iz drugih oblik energije. Vodik ni pogosta oblika energije, vendar se mu pripisuje velik potencial kot nosilcu energije prihodnosti.

 

Vodik se lahko pridobiva iz različnih virov (vode, fosilnih goriv ali biomase), lahko pa je tudi stranski produkt drugih kemičnih procesov.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.