Al Gore nasprotuje geo-inženirskim rešitvam za podnebne spremembe

Medtem ko nekateri predlagajo, da bi geo-inženirski projekti lahko preprečili katastrofo, ki se dogaja s podnebnimi spremembami Zemlje, pa je okoljevarstvenik in bivši podpredsednik ZDA Al Gore te označil za nore.

Nekdanji podpredsednik ZDA Al Gore je dejal, da so bile te hitre rešitve plod obupa in da bi lahko povzročile še večjo katastrofo. Njegove besede so odgovor na mnenje Sveta za podnebne spremembe Združenih narodov, kjer so se geo-inženirske rešitve predlagale za čiščenje toplogrednih plinov iz zraka.


“Ideja, da bomo z drugačno obliko onesnaženja ozračja nevtralizirali učinke onesnaževanja globalnega segrevanja, je povsem nora,” je dejal Gore v konferenčnem klicu z južnoafriškimi novinarji. Spregovoril je tudi o paralizi v globalnem političnem sistemu, ki je pripeljala znanstvenike,“ki bi morali zadeve poznati”, da se vključijo v razprave o alternativnih rešitvah, v katere pa dejansko ne verjamejo.

Osnutek Poročila o podnebnih spremembah Medvladnega foruma o podnebnih spremembah bo izšel v Nemčiji v aprilu 2014. V poročilu bo zavzeto stališče do odstranjevanja ogljikovih emisij iz zraka. Gore sicer ne nasprotuje majhnim lokalnim intervencijam, skrbijo pa ga ideje, kot so sproščanje žveplovega dioksida v atmosfero, ki naj bi bil eden od ukrepov izboljšanja stanja našega podnebja.

Gore je komentiral tudi stanje jedrske energije. Pravi, da je sedanja tehnologija še vedno od 10 do 15 let oddaljena od cilja – čist in nenevaren vir energije. Gore je zaključil, da bo moralo človeštvo pametno razmisliti, preden se bo spustilo v naslednji ukrep, ki lahko bistveno poslabša stanje naše atmosfere.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.