V ZDA si prizadevajo sežigati odpadke brez odvečnih strupov

Američani proizvedejo povprečno približno dva kilograma smeti na osebo dnevno. To je več kot povprečni prebivalec katerekoli države na svetu. Skupnosti v ZDA se tega počasi zavedajo, zato iščejo rešitve za zmanjšanje stopnje onesnaženosti in smeti v državi. Med možnimi rešitvami so tudi sežigalnice.

Čeprav je Agencija za varstvo okolja (EPA) razvrstila sežigalnice med obnovljive vire energije, so sežigalnice dejansko ena najmanj zelenih možnosti za reševanje težav s smeti. Sežiganje smeti na lahko v zrak sprošča številne strupene snovi, vključno z živim srebrom in dioksinom.

Predlagane sežigalnice naj bi letno v zrak oddale tudi do 120 kilogramov živega srebra in do 500 kilogramov svinca – in to v soseskah s številnimi šolami in vrtci. Te izpusti bi tako lahko prispevali k višjim stopnjam raka in astme – in to v okolju Baltimore, ki ima, glede na študijo MIT, trenutno najvišjo stopnjo umrljivosti, povezane z emisijami v državi. Prebivalci, tako niso pretirano navdušeni nad novo sežigalnico.

 

Nova sežigalnica bo začela obratovati v West Palm Beach na Floridi in bo prva po 20-ih letih v ZDA. Njen prispevek k odstranjevanju odpadkov v tem predelu ZDA naj bi bil še, kako pomemben za okolico. Vprašanje pa je, ali bodo visoke investicije v projekt res lahko omejile nivo izločenega strupa v zrak.


Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.