Sponzorirano
Fakro strešna okna

Naftni derivati cenejši

Dne 20. januarja 2015 se bodo spremenile modelske cene naftnih derivatov in sicer se tega dne občutno znižajo. Na spremembe modelskih cen so vplivala predvsem gibanja svetovnih cen naftnih derivatov na kotaciji “CIF Med high” in gibanje tečaja €/USD.

V obračunskem obdobju (od 5. do 16. januarja 2015), ki je osnova za izračun novih modelskih cen po 14-dnevnem modelu, so se borzne cene vseh naftnih derivatov močno znižale. V tem času pa se je precej okrepil tečaj USD glede na €, kar je vplivalo na manjše znižanje modelskih cen, kot je bilo znižanje borznih kotacij.

Ker Vlada RS dne 19. januarja 2015 ni spremenila višine trošarin, se znižanje modelskih cen v celoti prenese v znižanje cen maloprodajnih cen z dajatvami. Tako se 20. januarja 2015 cena motornega bencina NMB 95 z dajatvami zniža za 2,8 centa/liter, cena motornega bencina NMB 98 se zniža za 2,3 centa/liter, ceni dizelskega goriva in kurilnega olja ekstra lahkega KOEL pa sta nižji za 4,0 cente/liter.

Glede na določila Uredbe o oblikovanju cen naftnih derivatov nove cene naftnih derivatov veljajo od 20. januarja do 2. februarja 2015.

NI KOMENTARJEV

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.