V Kanadi so zgradili prvo elektrarno na svetu, ki proizvaja biogorivo iz odpadkov

V mestu Edmonton (Kanada) so pred kratkim odprli prvo elektrarno na svetu, ki bo iz odpadkov in smeti proizvajala biogorivo.

Elektrarna je uradno odprla svoja vrata prejšnji teden in pričakuje se, da bo 90 odstotkov odpadkov iz mesta odpeljalo v novo elektrarno, kjer bodo s pomočjo teh smeti proizvajali biogorivo, ki se lahko uporabi kot dodatek gorivu ali za različne produkte (npr. za tekočino za pranje stekel).

 

Kanada je za projekt namenila 60.000.000 dolarjev (dobrih 44 milijonov evrov) za financiranje obrata. Predvsem so želeli, da se bodo lahko reciklirali tudi odpadki, ki jih drugače ni mogoče reciklirati, kot so določene plastike, vlakna, uničen les in podobni odpadki. To jim je v veliki meri uspelo, vendar pa naj bi se kljub temu pripeljalo v obrat okoli 10 odstotkov odpadkov, ki jih ne bo mogoče reciklirati (kovine, keramika in steklo). Stroški za odstranjevanje odpadkov v skladu z novim sistemom so zelo podobni starim – mesto plačuje približno 75 dolarjev na tono odpadkov.

 

Župan mesa Edmonton, Don Iveson pravi, da je ponosen na to, kaj se dogaja z odpadki v mestu in upa, da bodo druga mesta v Kanadi sledila njegovem zgledu. “Okolje v katerem živimo je naša najpomembnejša vrednota, zato je izrednega pomena kako bomo skrbeli zanj,” je še zaključil župan.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.