V 2014 najbolje plačani energetiki, bančniki in informatiki

V primerjavi s predlanskim 2013 se je povprečna mesečna neto plača zvišala v skoraj vseh slovenskih statističnih regijah, plače v javnem sektorju pa so še vedno občutno višje kot v zasebnem.

V povprečju se je na transakcijske račune zaposlenih Slovencev v 2014 nateklo dobrih 1.005 evrov mesečno, poroča Statistični urad RS (Surs). Povprečen strošek delodajalca je bil 1.540 evrov, v primerjavi z 2013 gre za 1,1 odstotek nominalnega in slab odstotek realnega povišanja.

Tako v javnem kot zasebnem sektorju je bila povprečna mesečna neto plača v lanskem letu višja kot leto poprej. Tako je po najnovejših Sursovih podatkih v javnem znašala skoraj 1.150 evrov, v zasebnem sektorju 210 evrov manj. Razlike v plačah so bile med letoma 2014 in 2013 neznatne, ob čemer so se plače v zasebnem sektorju zvišale za 0,1% več kot v javnem.

V višini plače še vedno prednjači osrednjeslovenska statistična regija, povprečje neto mesečne plače je znašalo 1.088 evrov. Najmanj od podatka o povprečni neto plači v vsej državi odstopata jugovzhodna in gorenjska statistična regija. Še vedno pa so bili v 2014 najmanj, slabih 910 evrov, v povprečju plačani zaposleni v notranjsko-kraški regiji.

Najbolje plačani v energetik

Najvišje plače so lani uživali v dejavnosti oskrbe z električno energijo, plinom in paro, v povprečju so tam zaposleni dobili dobrih 1.440 evrov neto. Med bolje plačanimi, 1.300 evrov neto ali več, so prejeli še v dejavnostih rudarstva, informacijske in komunikacijske ter finančne in zavarovalniške dejavnosti.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.