Kolesarske poti in pešpoti v Londonskih podzemnih tunelih

Arhitektno podjetje Gensler je prejelo nagrado za najboljši projekt v Londonu, ko je predstavilo svojo idejo za kolesarske poti in pešpoti po zapuščenih podzemnih železniških progah. Na ta način bi lahko konkretno razbremenili promet in gnečo v Londonu in obenem še prispevali k zmanjšanju onesnaženosti v tem milijonskem mestu.

Pri Genslerju pojasnjujejo: “V Londonu so pešci zaradi prometa vse bolj ogroženi, cestni promet pa je bistveno preobremenjen. London zato nujno potrebuje nove prometne rešitve. Podzemne kolesarske poti in pešpoti bi lahko bile dobra rešitev.”


Pri
 Genslerju so predlagali, da bi se podzemne poti tlakovale s ploščami, ki bi izkoriščale kinetično energijo pešcev in kolesarjev za proizvajanje električne energije. Ta energija bi bila namenjena osvetlitvi poti, delovanju reklamnih panojev in pokrivanju drugih energijskih potreb podzemnih poti. 

Ideja je vsekakor izjemno nenavadna in nova, njena realizacija pa je še vprašljiva. Izziv predstavlja predvsem ventilacija, saj je prezračevanje podzemnih poti izredno zahtevano. A vendar ima ideja veliko potenciala in pristojni organi že iščejo rešitve, ki bi omogočile realizacijo projekta.

 Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.