Ustvarjena nova izloacijska pena, ki se lahko razgradi

Znanstveniki so ustvarili novo izolacijsko peno, ki ima možnost razgradnje. To odkritje je prišlo predvsem na račun pomanjkanja poliuretanske pene, ki je pogost material pri gradbeništvu. Vseeno pa je omenjena pena eden izmed največjih onesnaževalcev okolja, ki mu mnogi iščejo alternativo. Tako je zdaj tu nova pena, ki je bolj okolju prijazna.

Nadomestek trenutnim izolacijskim materialom

Skupina inženirjev na univerzi North Texas je predstavila svojo raziskavo. Ekipa, ki jo vodi profesor Nandika D’Souza, je na tem projektu sodelovala od leta 2018. S strani NSF (National Science Foundation) so dobili tudi štipendijo v višini 300 tisoč dolarjev, ki jim je pomagala pri odkritju. Tako je ekipa po dveh letih raziskav predstavila nov gradbeni material, ki bo pripomogel k čistejšemu okolju.

Ustvarjanje nove, razgradljive izolacijske pene
Ustvarjanje nove, razgradljive izolacijske pene

S pomešanjem poliaktične kisline in celuloze v kombinaciji z ogljikovim dioksidom, je ekipa ugotovila, da lahko ustvari eko produkt. Nova pena je varna in razgradljiva, kar ji da veliko prednosti pred ostalimi materiali. Svoj novi produkt so že testirali na univerzi ter laboratoriju in ga tako čakajo le še dejanski testi na gradbišču.

Poleg zmožnosti razgrajevanja je nova pena tudi zelo obstojna. Deli si isto obstojnost kot že omenjena poliuretanska pena, a je pri zadrževanju temperature uspešnejša za najmanj deset odstotkov.

VIRInhabitat
Prejšnji članekSubaru in Toyota združila moči za električni SUV
Naslednji članekSiemensov vlak na vodikov pogon bo prvič zapeljal v Nemčiji
Žiga Kastelic

SEO urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.