Subaru in Toyota združila moči za električni SUV

Japonsko podjetje Subaru je javnosti predstavilo svoj novi električni SUV terenec. Tega so razvili v sodelovanju s Toyoto, nosi pa ime Evoltis. Evoltis bo postal prvi športni terenec podjetja Subaru, ki ga bo poganjal električni pogon. Kot razvoj so si tudi to izposodili pri Toyoti, ki bo »posodila« tudi platformo E-TNGA. Kako je videti japonski električni SUV?

Subaru in Toyota predstavljata Evoltis

Z začetkom letošnjega leta je Subaru predstavil svojo prihodnjo strategijo. Večinoma sloni na zmanjšanju emisij, de-karbonizaciji pogona ter industrije. Do leta 2025 naj bi bila večina njihovih modelov deloma elektrificiranih. Do leta 2030 pa naj bi jih bilo kar štirideset odstotkov modelov, ki jih bi poganjali električni ali hibridni motorji. Do leta 2050 pa je v načrtu, da bo ogljični odtis podjetja in vozil zmanjšan za kar devetdeset odstotkov. Že zdaj pa so trije njihovi modeli opremljeni s hibridnimi pogoni, ki skupaj predstavljajo več kot polovico ponudbe.

Ena izmed skic novega Evoltisa
Ena izmed skic novega Evoltisa

Sodelovanje s Toyoto pa je bilo v načrtu že leto poprej, ko so ga tudi razkrili javnosti. Toyota je prispevala svoje znanje o električnih, Subaru pa znanje štirikolesnih pogonih. Subaru je razkril, da bo imel novi terenec dimenzije trenutnega Foresterja, Toyota pa je bila z razkrivanjem bolj skopa oziroma omenila le ogrodje ter platformo. Le ta, imenovana E-TNGA (Electric Toyota New Global Architecture), bo temelj novega terenca. Ta bo nosil ime Evoltis. Njegov prihod lahko pričakujemo v letu 2022, morda nekoliko kasneje.

Več informacij lahko pričakujemo v prihodnosti, ne izključujemo pa možnosti, da bosta kmalu električne terence in druga vozila predstavila podjetja Suzuki in Daihatsu. Poleg tega pa se omenja tudi prihodnja hibridna različica.

VIRcaradvice.com
Prejšnji članekAndroid Auto prihaja v Slovenijo in še 35 drugih držav
Naslednji članekUstvarjena nova izloacijska pena, ki se lahko razgradi

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.