Siemensov vlak na vodikov pogon bo prvič zapeljal v Nemčiji

Podjetji Siemens Mobility in Deutsche Ban sta predstavila načrt za proizvodnjo in testiranje vlaka na vodikove gorivne celice. Tak uspeh bi pomenil velik doprinos k svetu brez emisij, kar se tiče transportnih služb. Kdaj točno bomo lahko videli hidrogenski vlak, ki bo zapeljal po nemških tirnicah?

Mireo Plus H

Podjetji Siemens in transportni Deutsche Ban sta v skupni izjavi za javnost podala informacije o novem vlaku. Prototip vlaka na hidrogenske celice naj bi svojo vožnjo pričel z letom 2024. Potoval naj bi med mesti Tübingen, Horb in Pforzheim, ki so na jugozahodu Nemčije. Prototip imenovan Mireo Plus H bo vseboval gorivno celico in litij-ionsko baterijo. Prepotoval bo lahko okoli 600 kilometrov, njegova najvišja hitrost pa naj bi bila 160 km/h.

Ko in če bo test uspešen bi lahko nadomestil dizelski vlak in s tem prihranil 330 ton ogljikovega dioksida. Sodelovanje obeh podjetij pa bo ob uspehu vlaka prispevalo tudi k zamenjavi infrastrukture železnic. Tako bodo le te imele polnilne postaje in servis postajališča vzdolž prog.

V tem trenutku ima Deutsche Ban točno 1300 dizelskih vlakov, ki so v redni uporabi. Ob tem pa je približno 40 % njihovih prog še ne-elektrificiranih, kar sproža mnoge polemike in nova vprašanja. Kljub temu pa je načrt povezanih podjetij lep pogled na prihodnost, ki bi bila tako bolj čista in svetlejša.

Mireo Plus H
Mireo Plus H
VIRcnbc.com
Prejšnji članekUstvarjena nova izloacijska pena, ki se lahko razgradi
Naslednji članekKatera so najbolj varna lahka tovorna vozila v Evropi?
Žiga Kastelic

SEO urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.