Siemensov vlak na vodikov pogon bo prvič zapeljal v Nemčiji

Vlak na vodikov pogon bo zapeljal bo tirnicah
Vlak na vodikov pogon bo zapeljal bo tirnicah

Podjetji Siemens Mobility in Deutsche Ban sta predstavila načrt za proizvodnjo in testiranje vlaka na vodikove gorivne celice. Tak uspeh bi pomenil velik doprinos k svetu brez emisij, kar se tiče transportnih služb. Kdaj točno bomo lahko videli hidrogenski vlak, ki bo zapeljal po nemških tirnicah?

Mireo Plus H

Podjetji Siemens in transportni Deutsche Ban sta v skupni izjavi za javnost podala informacije o novem vlaku. Prototip vlaka na hidrogenske celice naj bi svojo vožnjo pričel z letom 2024. Potoval naj bi med mesti Tübingen, Horb in Pforzheim, ki so na jugozahodu Nemčije. Prototip imenovan Mireo Plus H bo vseboval gorivno celico in litij-ionsko baterijo. Prepotoval bo lahko okoli 600 kilometrov, njegova najvišja hitrost pa naj bi bila 160 km/h.

Ko in če bo test uspešen bi lahko nadomestil dizelski vlak in s tem prihranil 330 ton ogljikovega dioksida. Sodelovanje obeh podjetij pa bo ob uspehu vlaka prispevalo tudi k zamenjavi infrastrukture železnic. Tako bodo le te imele polnilne postaje in servis postajališča vzdolž prog.

V tem trenutku ima Deutsche Ban točno 1300 dizelskih vlakov, ki so v redni uporabi. Ob tem pa je približno 40 % njihovih prog še ne-elektrificiranih, kar sproža mnoge polemike in nova vprašanja. Kljub temu pa je načrt povezanih podjetij lep pogled na prihodnost, ki bi bila tako bolj čista in svetlejša.

Mireo Plus H
Mireo Plus H
VIRcnbc.com
Prejšnji članekUstvarjena nova izloacijska pena, ki se lahko razgradi
Naslednji članekKatera so najbolj varna lahka tovorna vozila v Evropi?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.