Tudi v Mariboru bo kmalu možna izposoja koles

Izposoja koles tudi v Mariboru
Izposoja koles kmalu tudi v Mariboru

Mariborski župan Saša Arsenovič je napovedal, da bo v mestu kmalu na voljo izposoja javnih koles. Čaka se samo še dokončanje procesa izbire koncesionarja in kolesa bodo v polnem pogonu. Vse skupaj je bilo napovedano že za lansko pomlad, a se je žal proces nekoliko zavlekel. Še letos pa bo Maribor novo slovensko mesto, ki bo nudilo souporabo koles.

Samo še izbira koncesionarja

»Vstopili bomo v korak z najrazvitejšimi mesti, ki ta sistem imajo. Eden od kriterijev za merjenje razvitosti mesta je tudi uporaba samih koles,« je lansko leto ob predstavitvi projekta povedal Andraž Mlakar iz občine Maribor.

Predvidena je ureditev petnajstih postaj, ki bodo vključevalo 130 koles v mestnem središču in desnem bregu Drave. Koncesionar, ki bo izbran, bo poskrbel za vzpostavitev sistema izposoje koles v sklopu petnajstletne koncesije. Občina pa bo brezplačno zagotovila zemljišča za postavitev postajališč.

Povezava z drugimi občinami

Ko bo sistem zaživel, pa se predvideva tudi širitev mreže izposojevalnic in postaj. Na to bodo vplivale predvsem potrebe uporabnikov. Kot poročajo, je trenutno aktualen razpis za rekonstrukcijo ob Zrkovski in Čufarjevi cesti.

Bicikelj, ki je zgradil sistem izposoje v Ljubljani
Bicikelj, ki je zgradil sistem izposoje v Ljubljani

Maribor se želi s tem sistemom povezati tudi s sosednjimi občinami. V sklepni fazi naj bi bilo urejanje povezave med Limbušem in Rušami. Drugo največje slovensko mesto se bo tako pridružilo Ljubljani, Kranju, Novemu mestu in drugim, ki sistem izposoje koles že imajo.

Prejšnji članekMünchenski IAA Mobility: Kaj bomo prvič videli?
Naslednji članekFasada drvarnice: Omet ali stiropor?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.