Fasada drvarnice: Omet ali stiropor?

Fasadiranje drvarnice z ometom ali s pomočjo stiropora
Fasadiranje drvarnice z ometom ali s pomočjo stiropora

Izdelava fasade je eno izmed tistih del pri gradnji hiše, kjer imate na voljo veliko različnih materialov. Ti prinesejo svoje prednosti in slabosti, kar bo tako in drugače vplivalo na vašo hišo. Kaj pa, če ne govorimo o fasadi bivalnega dela ampak o stavbi, kot je drvarnica? Le redkokdo se tu odloči za polno izolativno fasado, ki bi jo načeloma uporabili v bivalnem delu. Kakšne so tu najbolj pogoste odločitve in kakšne so rešitve?

Neravne stene, težavnost izdelave in cena

Veliko nebivalnih stavb na našem zemljišču ne potrebuje zvočne ali toplotne izolacije. Včasih se zgodi, da je bila tam že, ko smo zemljišče kupili ali kaj podobnega. Stari zidaki in opeka, ki nikakor ne sovpadajo v preostali videz okolice. Zato je potrebno poseči po dodatnih opravilih, med katerimi bo glavno prav izdelovanja fasade.

Pri obeh korakih pretehtaje pluse in minuse. Sami se odločite, kaj vam najbolje leži. Še enkrat pa ponavljamo, da sta oba koraka zelo priporočljiva le pri neravnih izdelavah zunanjih sten. Seveda pa morajo biti stene zidane in ne lesene.

Najbolj pogosta koraka sta direkten nanos zaključnega ometa, s katerim preskočimo vse prejšnje. A ker smo že omenili, da izolacije ne bomo potrebovali, je lahko omet tudi edini korak. Prav tu v ospredje stopi tudi uporabnost ometa, saj bo hkrati deloval kot izravnalna masa in zaključni sloj. Dve muhi na en mah. Ali boste to počeli sami ali pa boste za to najeli strokovnjake, je vaša odločitev. Če boste počeli sami bo ceneje (če ne štejemo vrednosti vašega časa) in dolgotrajno. Če boste najeli strokovnjake, pa bo cena veliko višja.

  • Cena strojnega ometa (dobava in izdelava) – 10 € / m2
  • Cena vreče ometa – 4,5 € / 25 kg
Fasadiranje drvarnice
Fasadiranje drvarnice

Druga možnost pa je uporaba stiropora kot pomočnika, če se ne želite ukvarjati z ometavanjem oziroma ravnanjem zunanjih sten. Preprosto lahko uporabite tri centimetrski stiropor, ki ga nanesete s pomočjo fasadnega lepila. Površina bo gladka in ravna, kar bo močno olajšalo ometavanje. Uporaba te možnosti je priporočljiva predvsem pri želji, da bi vse naredili sami. Seveda pa vas čaka tudi zaključni sloj fasade.

  • Cena stiropora – 7 € / m2
  • Cena fasadnega lepila – 8 € / 25 kg
  • Cena mrežice – 1 € / m2

 

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekTudi v Mariboru bo kmalu možna izposoja koles
Naslednji članekKoliko stane prenova kopalnice na ključ (cena adaptacije kopalnice 2021)?
Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.