Treeson: Bio-razgradljiva vodna “steklenička”

Ko je ustanovitelj podjetja Treeson, Carlton Solle, na potovanju po Kostariki s svojo družino videl grozljive s plastiko onesnažene plaže, je spoznal, da se dejansko manj kot 20 odstotkov od 50 milijard plastičnih plastenk za vodo, ki se proda v Združenih državah Amerike, reciklira.

Preostalih 40 milijard plastenk konča na odlagališčih, vodotokih in oceanih – oziroma v Velikem Tihem zbiralniku smeti. Zato se je Carlton Solle odločil, da bo rešil problem odvrglih plastenk. Zasnoval je samozadostno “steklenico”, narejeno na osnovi vode iz okolju prijaznih snovi, ki se pri razpadanju pretvorijo v bioplin.


Treeson steklenica je oblikovana kot list in je izdelana na osnovi rastlinskega materiala, ki je popolnoma biološko razgradljiv, primeren za kompostiranje in brez toksinov. Steklenico je mogoče ponovno uporabiti ali sploščiti in poslali po pošti s povratno etiketo, ki je sestavni del plastenke.


Kickstarter kampanja zbiranja sredstev za izdelavo prve proizvodne serije je v teku, do zaključka pa je le še slab mesec dni. Doslej je 237 podpornikov prispevalo 11.605 dolarjev (ali slabih 9 tisoč evrov) v podporo projektu. Cilj je doseči 95.000 dolarjev (ali 67.000 evrov) sredstev.


Na Kickstarter strani so izumitelji zapisali: “To je popolnoma nov sistem, ki bo odpravil težave s smetmi, saj bo mogoče embalažo vrniti in jo pretvoriti v čisto energijo. Ne samo, da boste prispevali k temu, da se bomo skupaj znebili nadležnih smeti in ustvarili čisto okolje, pomagali boste tudi pri pridobivanju čiste energije, vode in k bolj čistemu zraku v okolju, v katerem živimo.” 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.