Enostavno do rezervnega vira električne energije

Zaradi nedavnih vremenskih razmer in velikega pomanjkanja elektrike se je pokazala pomembnost rezervnih električnih napajalnih sistemov in električnih agregatov, ki pa so bili v zadnjem času skoraj popolnoma razprodani. Zato so pri podjetju Conrad pripravili rezervni napajalni sistem, ki si ga lahko z nekaj inženirske žilice sestavite kar sami.

Zaradi hudih vremenskih razmer v zadnjih časih so bili agregati v Sloveniji skoraj popolnoma razprodani, nekateri pa so si agregate v časovnih intervalih izmenjavali. Podjetje Conrad je tistim, ki si želijo biti manj odvisni od električnega omrežja, priskočilo na pomoč s specifikacijo sestavnih delov in načrtom kako si lahko sami naredijo svoj rezervni napajalni sistem.

Iz njihove ponudbe so izbrali nekaj artiklov in sestavili ter testirali napajalni sistem, ki se v primeru izpada omrežja v sekundi preklopi na rezervno akumulatorsko napajanje preko razsmernika. Ko se omrežna napetost vrne pa se preklop porabnikov nazaj izvede avtomatsko, hkrati pa se tudi takoj začne polniti akumulator.

Pri tem so upoštevali, da bo lahko ta sistem namenjen tudi napajanju občutljivejših elektronskih naprav (nadzorne ali regulacijske elektronike), zaradi česar so uporabili malo dražji sinusni razsmernik.

Predstavljeni sistem lahko neprekinjeno napaja porabnike moči 300 W cca. 2 uri. Ker pa črpalke ali gorilci običajno delujejo le občasno in so manjše moči, kot jo skupno dovoljuje ta sistem, lahko z njim brez težav premostite tudi daljše izpade el. energije iz omrežja.

Če želite čas napajanja, ki ga zmore ta sistem še povečati, lahko v tej kombinaciji uporabite tudi večji akumulator vse do kapacitete 230Ah.

Potrebujete torej:

  • Razsmernik VOLTCRAFT 12V 300W pod kat. št. 511745 ali močnejši 12V 600W pod kat. št. 511747.
  • Rele ter podnožje pod kat. št. 502924 in 503463.
  • Solarni akumulator 60Ah s kabli in sponkami pod kat. št. 110787 in 110346.
  • Polnilec Einhell BT-BC 7 PE pod kat. št. 396665.
  • Za izvedbo takšnega sistema boste poleg kablov potrebovali še nekaj drobnega materiala: dva kabelska čeveljčka 6mm/R8, dva šuko vtikača in vtičnico, pod kat. št. 529082, 611980 in 628021.


S pomočjo slikovne sheme povezave komponent pa lahko nato sami sestavite svoj električni agregat.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.