Tovarne s fosilnimi gorivi se upirajo iniciativam za obnovljivo energijo

Največji nemški lastniki plinskih, električnih in vodnih tovarn so zagrozili, da se bodo preselili v Turčijo, če bo nemška vlada še naprej podpirala in si tako prizadevala za uveljavitev obnovljivih virov energije.

V poročilu energijskega podjetja E.ON lahko preberemo, da tovarne s fosilnimi gorivi sicer še delujejo, vendar se bodo razmere za njih le še poslabšale. Ob jedrski nesreči v Fukušimi je namreč nemška kanclerka Angela Merkel obljubila, da bo Nemčija postopno opuščala jedrsko energije in da je njen cilj slednjo v naslednjem desetletju popolnoma odpraviti (kar bo povsem mogoče, glede na nemško uspešnost s sončnimi in vetrnimi elektrarnami).

E.ON pa ni edino podjetje, ki bo občutilo udarec nemškega zavzemanja za okolju čisto in obnovljivo energijo. Podjetje RWE, v Nemčiji drugo največje po tovarnah in elektrarnah s fosilnimi gorivi, namerava zapreti šest elektrarn, ki zdaj delujejo le pri 10-odstotni proizvodni zmogljivosti. Izkazalo se je namreč, da so nemške vetrne in sončne elektrarne tako učinkovite, da država skoraj ne potrebuje več tradicionalnih oblik pridobivanja energije.

Nemška vlada tudi stalno spodbuja obnovljive vire energije z državnimi subvencijami in olajšavami pri gradnji. Tradicionalne elektrarne se uporabljajo le še kot nadomestek, če na določenem področju vetrne in sončne elektrarne ne proizvedejo dovolj energije. Morda bi bilo za energijske gigante bolje, da bi usmerili svoje moči v proizvodnjo čistih elektrarn z obnovljivimi viri, kot pa da grozijo s preselitvijo v države, kjer jim onesnaževanje narave in okolja še ne pomeni veliko.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.