Sončne elektrarne, ki bodo delovale tudi takrat, ko sonce ne sije!

Sončna energija postaja vse bolj prevladujoči način pridobivanja energije. Vendar ima tehnologija sončnih elektrarn eno veliko pomanjkljivost – deluje le in samo, če sije sonce. Znanstveniki iz ameriškega ARPA-E Oddelka za energijo so se odločili to spremeniti. Razvijajo namreč solarno tehnologijo, ki bo črpala sončno energijo tudi, ko sonce ne bi sijalo.

Oddelek za energijo z Agencije za napredne razvojne projekte ARPA-E (Advanced Research Projects Agency-Energy (ARPA-E) je naznanil, da bo vložil 30 milijonov dolarjev v nov program, katerega cilj bo razviti poceni način črpanja sončne energije tudi, ko sonce ne sije. Agencija poroča, da so zbrali najboljše ameriške znanstvenike in inženirje, ki bodo razvili tehnologijo, s katero bo sončna energija postala še močnejši energijski vir za prihodnost človeštva.

“Sekundarni cilj projekta je tudi zmanjšanje ogljikovega onesnaževanja v ZDA in s tem zagotoviti okoljsko in energijsko-ekonomsko varnost ZDA v prihodnosti,” je povedal glavni sekretar Agencije Ernest Moniz.

Program bo razvil hibridno tehnologijo, ki je znana kot FOCUS ali kot Celo-spektrska optimizacija pretvorbe in uporabe sončne svetlobe (Full-Spectrum Optimized Conversion and Utilization of Sunlight). Cilj bo razviti nove tehnološke možnosti za črpanje sončne energije ne glede na to ali sonce dejansko sveti. Nova tehnologija bo uporabila celotni sončni spekter in toploto, ki jo neprestano oddaja sonce.

Ali jim bo uspelo bomo videli v prihodnosti. Vsekakor pa velja, da bo lahko nova tehnologija, s katero bo mogoče črpati sončno energijo cel dan ne glede na to ali sonce sije ali ne, pomenila velik prodor na področju obnovljivih virov energije in veliko zmago za čisto energijo.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.