“Cow Power” električna energija iz kravjih iztrebkov

Tehnologija nam omogoča, da pridobivamo energijo iz številnih naravnih virov: sonca, vetra, vode, alg in, kar je zadnje čase nadvse aktualno, živalskih iztrebkov. Na ta način pridobivajo energijo tudi na ogromni kravji farmi v zvezni državi Vermont ZDA, kjer kravji iztrebki vsakodnevno proizvajajo električno energijo.

“Mlečne kmetije” v ZDA iz leta v leto slabše poslujejo, zato se številne zapirajo. V zvezni državi Vermont so se lokalni prebivalci zavzeli za svoje kravje farme na ta način, da so preoblikovali kravje farme v mini-elektrarne, ki proizvajajo električno energijo iz kravjih iztrebkov, to gibanje so poimenovali “Cow Power“. 


V zvezni državi Vermont se bo tako vedno večje število kravjih farm preoblikovalo v še dodatne elektrarne za prebivalstvo. Farme bodo poleg mleka in kravjega mesa pridelovale električno energijo, ki se bo pridobila iz kravjih iztrebkov s pomočjo posebnega bioprocesa. Gnoj, ki se ne bo porabil za električno energijo pa bo ostal kot odlično naravno gnojilo.


Projekt “Cow Power” zaenkrat deluje le na eni večji kravji farmi, ki si sama v celoti zagotavlja električno energijo, poleg tega pa jo proizvaja še za 400 domov.


Projekt “kravja energija” bo obenem zmanjšal emisije metana iz živinoreje, ustanovitelji projekta pa verjamejo, da bi pobuda lahko sčasoma ustvarila okoli 10 % vseh energijskih potreb zvezne države Vermont. Ali jim bo to uspelo je še vprašanje, vsekakor pa so vsaka prizadevanja za čisto energijo vedno dobrodošla.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.