To je rastlina, ki lahko prežene plesen iz vašega doma, priporoča jo NASA

Sobna rastilina.
Spatifil, Samolist, latinsko Spathiphyllum je ena bolj popularnih sobnih rastlin.

Včasih se zdi, da je boj s plesnijo, kot boj z mlini na veter. Morda s sobno rastlino, poznano po imenu Spatifil oziroma Samolist, temu ne bo več tako. Pravzaprav se je izkazalo, da lahko omenjena sobna rastlina odstrani prah in toksine iz zraka in po podatkih ameriške vladne agencije NASA, pomaga zaščititi vaš dom pred plesnijo. Rastlina ni le izjemno praktična, ampak tudi lepa in ne zahteva pretiranega vzdrževanja. Dobro za tiste, ki se včasih trudijo ohraniti svoje rastline pri življenju.

Naložba, vredna 15 evrov

Popularna sobna rastlina, latinsko znana kot Spathiphyllum, stane približno 15 evrov. Na prvi pogled se zdi ne ravno poceni naložba, a ko boste izvedeli vse o njenih prednostih, boste ugotovili, da je vredna vsakega evra. Nenazadnje uspeva tudi v kopalnicah in spalnicah ter pomaga izboljšati kakovost zraka z odstranjevanjem prahu in toksinov iz zraka.

Študija kot dokaz

Cigaretni dim.
Če bi ljudje vedeli kako koristna je in da iz zraka odstranjuje oziroma filtrira zelo nevarne strupe, bi bila nedvomno popularnejša.

Poimenovala jo je NASA v eni od raziskav, ki naj bi ugotovila, katere rastline najbolje čistijo zrak. Dr. B. C. Wolverton je vodil to študijo leta 1989 in rezultati so pokazali, da lahko ta rastlina dejansko pomaga pri čiščenju le tega.

V zraku, ki ga dihamo, je veliko skritih toksinov. Kot naprimer trikloretilen v odstranjevalcih barve in lakih, formaldehid v sintetičnih tkaninah, benzen v plastiki in tobačnem dimu, ksilen v gumi in usnju, amoniak v čistilih in gnojilih … Spatifil pomaga tako, da preko listov črpa vlago iz zraka, še boljša novica pa je, da za uspevanje ne potrebuje neposredne sončne svetlobe, kar pomeni, da je uporabna tudi za boj proti plesni v vlažnih prostorih.

Previdno, če imate mačko ali psa

Torej, če imate v kopalnici veliko vlage, potem je ta rastlina odlična izbira za vas, saj vam bo pomagala filtrirati zrak. A preden kupite eno od teh rastlin, je pomembno vedeti, da je izjemno strupena tako za mačke kot za pse.

Urednik portala MojPrihranek

VIRDaily Mirror
Prejšnji članekZnano je, katere naprave lahko zaradi varčevanja z elektriko izklopite, a tale vam zagotovo ni padla na pamet
Naslednji članek5 odličnih nasvetov, da odpravite napake, zaradi katerih je v vašem domu ves čas hladno

Urednik portala MojPrihranek

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.