Znano je, katere naprave lahko zaradi varčevanja z elektriko izklopite, a tale vam zagotovo ni padla na pamet

A white electrical outlet on the wall in the room. An electric plug with a cable in the socket.
Foto: Grigorii Yalukov iz iStock

Dejstvo je, da je Evropo prizadela energetska kriza, njene posledice že čutimo v Sloveniji. Številna mesta in občine uvajajo omejitve porabe električne energije. Eden od bolj preprostih nasvetov, ki ga lahko prakticirate sami, je ta, da ponoči izklopite usmerjevalnik ali ruter za dostop do interneta. A poraja se vprašanje, koliko električne energije lahko prihrani.

Vse je odvisno od dejanske porabe naprave

Varčnejši ruterji delujejo le s 5 vati, nekateri pa tudi do 20 vatov, navaja nemška revija Fenix​​​. Po njihovih izračunih stane elektrika približno 37,14 centa na kilovatno uro, zato lahko letne stroške znižamo, tako da napravo čez noč izklopimo za osem ur. Če imate torej napravo, ki ponoči porabi 5 vatov, so vaši letni stroški 16,27 evra, če jo izklopite za 8 ur, pa padejo na 10,84 evra. Za 10-vatne naprave se stroški znižajo z 32,53 evra na 21,68 evra, za 15-vatne naprave z 48,80 evra na 32,53 evra, za 20-vatne naprave pa s 65,07 evra na 43,38 evra …

Koliko lahko prihranim?

Ocene kažejo, da lahko na leto prihranite od 5 do skoraj 22 evrov, če napravo čez noč izklopite za osem ur. Obdobje, ko veliko gospodinjstev ne potrebuje napajanja omenjene naprave, je na primer od 23. do 7. ure. Poleg usmerjevalnika lahko ponoči izklopite tudi TV, grelnik vode in polnilnike, da prihranite energijo.

Simon Uršič

Urednik portala MojPrihranek

Prejšnji članekVodič po nakupu televizorjev (del 2): velikost in ločljivost zaslona
Naslednji članekTo je rastlina, ki lahko prežene plesen iz vašega doma, priporoča jo NASA
Simon Uršič

Urednik portala MojPrihranek

1 komentar

  1. Enota za električno moč (delo opravljeno v enoti časa) =Watt (W). Vse porabnike el. Energije, naj se izklaplja z razdelilnikom vtičnic, ki ima stikalo z lučko za vklop-izklop pripravljenosti, zaradi prihranka, ko jih ne rabimo in varnosti, ko ni nikogar doma. Zaradi varnosti pred samovžigom, polnilnikov naprav, ki dobijo energijo iz visoke napetosti 220V, na nizko napetostne naprave 5V. Polnilnik moči 20W mora biti vklopljen 50 ur, da se števec porabe elektrike obrne za 1kWh. Skupaj 24ur/dan 20W usmerjevalnik (ali Router) porabi na leto =172,8kWh.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.