5 odličnih nasvetov, da odpravite napake, zaradi katerih je v vašem domu ves čas hladno

par zebe hladno stanovanje mraz dom doma ogrevanje
Foto: Lacheev iz iStock

Se tudi vam dogaja, da je v vašem domu ves čas hladno, računi pa so višji? Da bi našli šibke točke, je po vsej verjetnosti najbolje najeti nekoga, ki bo vaš dom energijsko pregledal s posebno termo kamero. Natančno vam bo pokazalo, kje izgubljate toploto. Če omenjena opcija ne pride v poštev, vam ponujamo nekaj nasvetov, ki jih velja upoštevati.

1Termostat je na napačnem mestu ali je nepravilno nastavljen

Namestitev termostata na mesto, ki je neposredno izpostavljeno soncu, ni priporočljivo, če želite, da je vaša hiša topla. »To je včasih problem v večjih hišah s samo enim centralnim termostatom. Če imate termostat na glavnem nivoju hiše, temperatura, ki jo odčita, ni povprečna temperatura vseh prostorov na vseh nivojih hiše, « pravi Ryan Meagher iz podjetja za stanovanjsko gradnjo BVM Contracting. »Za uravnoteženje delovanja termostata v zimskih mesecih zmanjšajte temperaturo, ko ste zunaj. Dobro vodilo za zimo je, da termostat nastavite na okoli 20 stopinj, ko ste doma, in znižate temperaturo za približno 6 do 8 stopinj ponoči ali ko zapustite hišo. Tako lahko prihranite kar 10 odstotkov na leto pri stroških ogrevanja in hlajenja,« svetujeta Brian in Mika Kleinschmidt, zvezdi HGTV-jeve (ameriški plačljivi televizijski kanal, ki oddaja predvsem resničnostne programe, povezane z izboljšavami doma in nepremičninami, op. p.) oddaje 100 Day Dream Home. Prav tako strokovnjaki svetujejo uporabo programiranega termostata.

2Ne preverjate, od kje prihaja hladen zrak

Ena najpogostejših napak ljudi, ki lahko močno pripomore k mrazu v domu, je, da ne preverijo, ali zunanji zrak vstopa skozi nezadostno tesna okna in vrata. Poleg tega, da na takšnih mestih vstopa hladen zrak, odhaja tudi topel zrak. Preprost preizkus, prislonite dlan k robom oken ter vrat in začutili boste hladen zrak na koži, na mestih, ki se ne prilegajo dobro. Tesnjenje je poceni metoda, ki daje dobre rezultate in ni vam treba biti mojster, da bi to naredili sami. Gre za poseben gumijast trak, ki se namesti okoli oken in vrat ter tako zaustavi vstop hladnega zraka skozi reže. Tak trak dolžine 6 metrov stane približno 5 evrov.

Če ste prejšnjo zimo zatesnili okna in vrata, zdaj preverite, če so morda poškodovana. Tesnilo se namreč sčasoma poškoduje in ima lahko majhne razpoke, skozi katere vstopa hladen zrak. Manjše poškodbe lahko zakrpamo z malo lepila, večje pa nadomestimo z novim kosom tesnila.

3Ne uporabljate zaves in žaluzij

Condensaion on double glazed windows
Foto: Leschenko iz iStock

S spuščanjem zunanjih in notranjih žaluzij bo toplota dlje ostala v prostoru in ni slabo, če to storite tudi ponoči. Čez dan, če je zunaj sončno, odgrnite zavese, da toplota sonca vstopi v dom in ga ogreje.

4Niste pozorni na majhne luknje v steni

Večina lastnikov stanovanj izgubi 20 odstotkov ali več klimatiziranega zraka, ki prihaja iz njihovih klimatskih/grelnih enot, in to se zgodi zaradi uhajanja zraka skozi majhne luknje ter reže v vseh stanovanjskih kanalih. Obstaja nova tehnologija, ki pomaga za vedno zapolniti te vrzeli, pravi Jason Powell, ustanovitelj organizacije Breathe Clean Air Duct v Las Vegasu. Če je dom zgrajen pravilno, mora notranja toplota ostati v bivalnem prostoru. Vendar pa v mnogih stanovanjih in hišah obstajajo mesta, skozi katera topel zrak uhaja ali gre na podstrešje, posledično pa vstopi hladen zrak. To so lahko na primer mesta, kjer se nahajajo vtičnice in stikala, torej mesta, skozi katera so speljani kabli v steni, ali del okoli dimnika, ki ni dobro izoliran. Takšna mesta izolirajte in kmalu bo vaša soba toplejša. Da bi našli šibke točke v vašem domu, je najbolje najeti nekoga, ki bo vaš dom energijsko pregledal s posebno termo kamero. Natančno se bo pokazalo, kje izgubljate toploto.

5Ne izkoristite radiatorjev

Radiatorjev ne skrivajte z zavesami ali pohištvom, saj to preprečuje pravilno ogrevanje prostora. Izkoristite tudi vso energijo, ki izhaja iz njega. Za radiatorji, ki se nahajajo na zunanjih stenah ali pod okni, postavite odsevno folijo. Tako bo prehod toplote osredotočen na prostor in ne na okno. Prav tako je dobro postaviti dodatno toplotno izolacijo za radiatorji, ki se nahajajo na zunanjih stenah, na primer stiropor. To bo znižalo manko toplote.

Simon Uršič

Urednik portala MojPrihranek

VIRYahoo!
Prejšnji članekTo je rastlina, ki lahko prežene plesen iz vašega doma, priporoča jo NASA
Naslednji članekVaš avto je zamrznjen in ne morete vanj: kaj storiti?

Urednik portala MojPrihranek

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.