The Sustainable City – Dubajska vizija trajnostnega bivanja

Kako izgleda zgraditi trajnostno naravnano skupnost iz nič? Vsakdo, ki je vpleten v projekt Dubai Sustainable City, vam bo takoj povedal, da je potrebno veliko več, kot da pritrdite sončne elektrarno na streho in razvrstite smeti po primcipih recikliranja v prave zabojnike.

Na obrobju Dubaja, lesketajoče se metropole, polne arhitekturnih in tehnoloških dosežkov, leži majhna, a podobno napredna skupnost, ki išče nov način bivanja. Velika ironija je, da je mesto presežkov nastalo zaradi obilja fosilnih goriv, postalo tudi dom za bolj premišljenega sodobnega življenja.

Socialna trajnost je le eden od stebrov skupnosti, vendar je morda le najbolj opazna. 500 vil in 89 apartmajev je postavljenih v mrežasti vzorec, ki ga obdaja, kar je opisano kot “varovalni pas”. Ta je sestavljen iz konjeniške proge, ki teče po obrobju, skupaj s kolesarsko stezo iz recikliranih gumijastih pnevmatik in 10-metrsko visokimi drevesi, ki prečiščujejo zrak in delujejo kot obrambna linija proti onesnaževalcem zraka. Znotraj teh meja so postavljena pakirišča z električnimi polnilnicami, nameščena tako, da prisilijo prebivalcev prehoditi vsaj nekaj razdalje, da bi dosegli svoje vile. Ozke, šestmestne ulice, oblikovane po ulicah starega Dubaja, ne poznajo motoriziranega prometa. Po njih potujejo samo pešci in preko GPS-a nadzorovani električni bugyi, ki jih prebivalci uporabljajo s svojimi z osebnimi osebnimi izkaznicami.

Lahko zgradite trajnostno mesto, vendar če ljudje ne pridejo, da bi živeli trajnostno, potem niste dosegli svojega cilja. Preko skupnega mestnega kmetovanja imajo prebivalci dostop do vričkov, svojega dela obdelovalne zemlje, na kateri lahko gojijo karkoli želijo. Ker  Združeni arabski emirati uvažajo 80 odstotkov svoje hrane je zelo pomembna samoskrba z lokalno pridelano zelenjavo ali sadjem. Skozi celotno območje vrtičkom je nepljan skupni namakalni sistem, ki z nadzorovano distribucijo vode skrbi za optimalno porabo na celem področju.

Vse vile so opremljene s solarnimi ploščami in so izdelane iz debelega betoniranega betona, skrbno usmerjene v prostoru, da ohranjajo stroške hlajenja na minimumu. To pomeni, da so okna obrnjena proti severu zato, da zmanjšajo vpliv direktne sončne svetlobe, na severovzhodno stran pa so postavljenje  odprtine, ki služijo pasivnemu hlajenju. Že to naredi domove, energetsko tako učinkovite, da porabijo približno tretjino energije tipičnega doma v ZAE. Vse sončne celice v mestu proizvedejo skupaj 6 MWp in zagotovijo približno 40 do 50 odstotkov vseh potreb po energiji. Cilj trajnostnega mesta je, da v enem letu sčasoma postane neto energetska enota z ničlo, ki ustvarja vsaj toliko moči, kot jo proizvaja.

Trajnostno mesto deluje kot živ laboratorij, saj so vse rešitve in ideje prizkušene v praksi. Tiste, ki se izkažejo za učinkovite obdržijo, neprimerne pa zamenjajo za nove. Na takšen način mesto pridobiva v skupni učinkovitosti. To je dokaz koncepta, da je trajnostna gradnja  možna tudi v enem od najtežjih okolij na Zemlji, kar pomeni, da če deluje tukaj, je to dokaz, da trajnostno gradnja ni več samo luksuz ali ena od možnosti temveč vedno bolj vsakodnevna rešitev.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.