Takšna bo zemlja čez 250 milijonov let

Pangaea or Pangea Earth Supercontinent
Foto: Ianm35 iz iStock

Kljub tehnološkemu napredku in napovedim o potovanjih skozi vesolje, ki nas v zadnji desetletjih še posebej navdihujejo, je planet Zemlja še vedno naš edini dom. Je edini planet za katerega lahko zagotovo rečemo, da je omogočil razvoj življenja, od njega smo v celoti odvisni. Pa bo vedno tako?

Raziskovalci napovedujejo, da bo čez 250 milijonov let do 92% Zemlje neposeljive za sesalce. Pričakuje se, da se bodo kopna planeta združila v superkontinent, kar bo povzročilo vulkanizem in povečanje ravni ogljikovega dioksida, kar bo pustilo večino kopnega nerodovitnega.

“Zdi se, da bo življenje v prihodnosti nekoliko težje,” pravi geologinja Hannah Davies z Nemškega raziskovalnega centra za geoznanosti GFZ v Potsdamu. “To je nekoliko depresivno.”

Zemlja trenutno velja za središče cikla superkontinentov, saj se sedanji kontinenti premikajo. Zadnji superkontinent, Pangeja, se je razpadel pred približno 200 milijoni let. Naslednji, imenovan Pangeja Ultima, se pričakuje, da se bo oblikoval na ekvatorju čez približno 250 milijonov let, ko se bo Atlantski ocean skrčil in združeni afroevrazijski kontinent trčil v Ameriki.

Modeliranje podnebja novega superkontinenta, opisanega 25. septembra v reviji Nature Geoscience, ki so ga izvedli Alexander Farnsworth na Univerzi v Bristolu, Združeno kraljestvo, in njegovi sodelavci, je pokazalo, da bo večina Pangeje Ultima doživela temperature nad 40 °C, kar bo naredilo Zemljo neposeljivo za večino sesalčjega življenja. Ko se kontinenti združijo in nato znova odcepijo, bodo spodbujali vulkansko dejavnost, ki “izbruhne ogromne količine CO2 v ozračje”, pravi Farnsworth, kar bo segrelo planet.

Območja v sredini superkontinenta, daleč stran od oceanov, bi postalo puščave, ki bo “primerna le za zelo specializirane sesalce,” pravi Farnsworth. Pomanjkanje vlage bi tudi zmanjšalo količino silicija, ki se izpira v oceane in običajno odstranjuje CO2 iz ozračja.

Povečano sončno sevanje bo povzročilo dodatno segrevanje. Sonce naj bi bilo ob času nastanka Pangeje Ultima 2,5% bolj svetlo zaradi tega, ker je zvezda porabila več svojega vodikovega goriva in skrčila svoje jedro, kar je povečalo hitrost jedrske fuzije. V najslabšem možnem scenariju, kjer ravni CO2 dosežejo 1.120 delcev na milijon, kar je dvakrat več kot trenutne ravni, bi bilo zgolj 8% površine planeta, predvsem ob obalah in na polarnih območjih, primerno za večino sesalčjega življenja, v primerjavi z približno 66% danes.

“To bi vodilo v masovno izumrtje,” pravi Farnsworth. “To ne bi vplivalo samo na sesalce. Lahko bi vplivalo tudi na rastlinsko življenje in druge vrste življenja. Lahko samo ugibamo kakšne bi bile posledice. Pri drugih masovnih izumrtjih se običajno pojavlja nova vrsta, ki prevlada.”

Možnosti preživetja

Daviesova, ki je že preučevala oblikovanje Pangeje Ultima, pravi, da je možno, da bi nekatero sesalčje življenje lahko preživelo okoljske spremembe. “Možnost, da bodo vsi izumrli, je le en izid, vendar ni edini izid,” pravi. Prav tako ni zagotovilo, kje se bo oblikovala Pangeja Ultima. Farnsworthovo modeliranje predpostavlja, da se bo združila v toplih tropskih predelih, vendar druge scenarije kažejo, da bi se lahko oblikovala na vrhu Severnega pola, kar bi privedlo do hladnejših razmer, kjer bi življenje morda bolje uspelo.

“Obstajajo tudi dokazi, da so Pangeja in drugi prejšnji superkontinenti imele velike notranje puščave, pravi Davies, kar je zmanjšalo območje naseljivega ozemlja in privedlo do izumrtij. “Podobne stvari smo videli v izumrtjih ob koncu triasnega obdobja, pred približno 200 milijoni let,” pravi.

Če bodo ljudje še vedno obstajali čez 250 milijonov let, Farnsworth ugiba, da bi lahko našli načine za prilagajanje, pri čemer bi bila Zemlja podobna znanstvenofantastičnemu romanu iz leta 1965, Dune. “Ali bodo ljudje postali bolj specializirani za puščavska okolja, postali bolj nočni ali pa se skrivali v jamah?” se sprašuje. “Predvidevam, da če bi lahko zapustili to planet in našli bolj primerno prebivališče, bi bilo to bolj zaželeno.”

Vendar morda ni vse tako temno. “V preteklosti so se dogajale izumrtja, in v prihodnosti se bodo še dogajala,” pravi Davies. “Mislim, da bo življenje preživelo tudi to. To je le nekakšno temačno obdobje.”

Prejšnji članekTest zimskih pnevmatik dimenzij 225/45 R17 H
Naslednji članekVaš pomivalni stroj je neučinkovit? Ponujamo 5 načinov za izboljšano delovanje

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.