Vaš pomivalni stroj je neučinkovit? Ponujamo 5 načinov za izboljšano delovanje

Cropped view of person's hand closing dishwasher with dirty utensils. Contemporary kitchen appliances. Home comfort. Concept of cleanliness. Kitchen interior design details
Foto: brizmaker iz iStock

Ko se zanašate na svoj pomivalni stroj, da vam pomaga pri čiščenju posode po vsakem obroku, je lahko frustrirajoče, če se posoda ne očisti pravilno. Če uporabljate pomivalni stroj v skladu z navodili za uporabo in ga vzdržujete, bi moral delovati optimalno. Če pa se soočate s težavami, preberite ta članek, da izveste več o pogostih težavah s pomivalnimi stroji in idejah, kako se lahko spoprimete z njimi ter se hitro vrnete k premagovanju umazane posode po obrokih.

Obstaja nekaj razlogov, zakaj vaš pomivalni stroj morda ne čisti učinkovito, vključno z umazanim filtrom, nepravilnim detergentom, napačnim načinom polnjenja, napačnim ciklom ali temperaturo vode. Če ste svoj pomivalni stroj vzdrževali v skladu z navodili za uporabo, bi lahko šlo za preprost razlog in hitro rešitev.

Umazan ali zamašen filter

Part of dishwasher filter in male hand, cleaning service of home appliance dish washing machine inside,
Foto: pashapixel iz iStock

Ali vaš pomivalni stroj pušča ostanke hrane ali na posodah pusti sledove peska? Vzrok bi lahko bil umazan ali zamašen filter. Redno čiščenje filtrov pomaga ohranjati optimalno delovanje pomivalnega stroja. Filtri se nahajajo na dnu sredi vašega pomivalnega stroja. Sčasoma se lahko filtri v pomivalnem stroju zamašijo zaradi redne uporabe, vendar je čiščenje filtra enostaven postopek, ki bo vrnil vašemu pomivalnemu stroju običajno moč čiščenja.

Uporaba napačnega detergenta

Close up of man hand putting tablet in dishwasher detergent box, soft focus. Dirty dishes concept.
Foto: Dima Berlin iz iStock

V svojem pomivalnem stroju bi morali uporabljati samo avtomatske pomivalne detergente. Uporaba že odmerjenih tablet in paketov za pomivalne stroje, namesto praškov, tekočin ali gelov, lahko pomaga zmanjšati ostanke na posodi. Sredstvo za izpiranje lahko pomaga zmanjšati nalaganje mineralnih oblog trde vode. Dodajte sredstvo za izpiranje za optimalno učinkovitost pomivanja in sušenja.

Nepravilno polnjenje

A woman's hand puts a dirty plate in the dishwasher
Foto: Geanna8 iz iStock

Če vaš pomivalni stroj posode ne očiste temeljito, je lahko razlog nekaj tako preprostega kot nepravilno polnjenje. Če pomivalnega stroja ne polnite pravilno, pršilne roke morda ne bodo učinkovito dosegle vaše posode. Če so posode preveč prekrite ali postavljene pod napačnim kotom, lahko blokirajo pretok vode in se ne očistijo dovolj temeljito. Pravilno polnjenje pomivalnega stroja je lahko enostavna rešitev, ki jo potrebujete, da dosežete boljše rezultate.

Uporaba napačnega cikla

A woman's hand setting the dishwasher cycle to light wash, energy efficient concept
Foto: DS011 iz iStock

Če je vaša posoda močno umazana, je morda potreben bolj intenziven cikel pomivalnega stroja, da jo učinkovito očisti. Če ima vaš pomivalni stroj avtomatski cikel, bo zaznal umazanijo na posodi in optimiziral cikel. Visokotemperaturni cikel bi bil tudi koristen, če veste, da vaša posoda potrebuje dodatno pozornost, na primer za ožgan pribor.

Napačna temperatura vode

dishwasher control panel closeup. focus on eco program
Foto: ronstik iz iStock

Za najboljše rezultate pri pomivanju posode mora biti temperatura vode približno 49°C. Vroča voda raztopi in aktivira detergent za pomivanje posode. Vroča voda lahko tudi pomaga raztopiti maščobo na posodi in zmanjšati madeže na kozarcih.

Če je temperatura vode prenizka, se lahko zgodi, da pomivalni stroj pusti ostanke. Če je temperatura vode previsoka, nekateri delci hrane morda ne bodo odstranjeni tako enostavno, in določene sestavine detergenta morda ne bodo delovale pravilno.

 

Prejšnji članekTakšna bo zemlja čez 250 milijonov let
Naslednji članekSmučanje v državi nekdanje skupne republike pridobiva na priljubljenosti

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.