Test zimskih pnevmatik dimenzij 225/45 R17 H

Car on winter tires drives through a snow-covered road. Seasonal change of tires from summer to winter
Foto: djedzura iz iStock

Zimske razmere so že skoraj tu, kar pomeni pripravo na menjavo letnih pnevmatik za zimske. Ker pa ne gre brez testov zimskih pnevmatik, najdete v prispevku test zimskih pnevmatik dimenzij 225/45 R17 H, ki ga je opravil AMZS.

Test zimskih pnevmatik 225/45 R17 H

16 pnevmatik je prestalo AMZS test, ki je v letu 2023 doživel spremembo (več o tem pri koncu prispevka). Štiri pnevmatike so si prislužile oceno zelo priporočljivo, enajst si jih je prislužilo oceno priporočljivo, le ena pa je prejela naziv ni priporočljivo.

Testni avto je bil VW Golf, avto nižjega srednjega razreda, ki uporablja omenjeno dimenzijo pnevmatik.

Zimske pnevmatike 225/45 R17 H
Zimske pnevmatike 225/45 R17 H Foto: on amzs

Zelo priporočljive pnevmatike

  • Continental WinterContact TS 870 – 2,0
  • Michelin Alpin 6 – 2,2
  • Goodyear UltraGrip Performance + – 2,2
  • Dunlop Winter Sport 5 – 2,4

Continentalova pnevmatika wintercontact TS870, ki se je odrezala najbolje, je dosegla dobro oceno tako pri merilu varnosti kot pri okoljskih lastnostih. Michelinova pnevmatika alpin 6 ponuja dobre vozne lastnosti in najboljše okoljske lastnosti, zahvaljujoč majhni obrabi in kar 61.000 kilometrom predvidene dobe trajanja. Goodyearova pnevmatika ultragrip performance + je pri varnosti na enaki ravni kot Michelinova pnevmatika, pri predvideni dobi trajanja nekaj slabša (z njo lahko prevozimo le 54.400 km), a je hkrati lahka po teži in varčna pri porabi goriva. Dunlopova pnevmatika winter sport 5 je pokazala rahle slabosti na mokri cesti, a je zato dobila najboljše ocene pri predvideni dobi trajanja in pri trajnostnih merilih. »Razlike med štirimi najbolje ocenjenimi pnevmatikami so na prvi pogled majhne, a dovolj velike, da omogočajo izbiro glede na vozniške sloge in potrebe uporabnikov,« so pojasnili pri AMZS.

Priporočljive pnevmatike

  • Vredestein Wintrac Pro – 2,6
  • Semperit Speed-Grip 5 – 2,6
  • Hankook Winter i*cenpt RS3 – 2,6
  • Giti GitiWinter W2 – 2,7
  • Kumho Wintercraft WP52 – 2,7
  • Apollo Tyres Aspire XP Winter – 2,8
  • Nokian Tyres WR Snowproof – 3,0
  • Pirelli Cinturato Winter 2 – 3,0
  • Yokohama BluEarth-Winter V906 – 3,0
  • Sava Eskimo HP2 – 3,0
  • Bridgestone Blizzak LM005 – 3,2

AMZS poudarja, da so pri izbiranju pomembni vozniški slogi in potrebe uporabnikov, kar je očitno predvsem pri pnevmatikah z oceno priporočljivo. Tu jih je namreč kar enajst. »Večina teh pnevmatik ima namreč dobre okoljske lastnosti, a nekaj slabosti pri varnostnih merilih oziroma na suhi, mokri in zasneženi cesti,« pravijo pri testu AMZS.

Tako se Semperitova pnevmatika speed-grip 5 slabše obnese na mokri cesti, Hankookova pnevmatika winter i*cept RS3 ima pomanjkljivosti na suhi cesti, Vredesteinova pnevmatika wintrac pro pa tako na mokri kot na suhi cesti. Gitijeva pnevmatika gitiwinter W2, Kumhova pnevmatika wintercraft WP52 in Apollova pnevmatika aspire XP winter so boljšo skupno oceno od zadovoljivo zgrešile zaradi rahlih slabosti tako pri varnostnih kot pri okoljskih lastnostih. Nokianova pnevmatika WR snowproof, Pirellijeva pnevmatika cinturato winter 2 in Savina pnevmatika eskimo HP2 so se pri okoljskih lastnostih odrezale dobro.

Nokianova pnevmatika ima največ težav na mokri cesti, a tudi na suhem in na snegu doseže le zadovoljiv rezultat, Pirellijeva pnevmatika, ki se dobro obnese na mokrem in na snegu, ima zaradi slabosti na suhem nižjo skupno oceno zadovoljivo, Savina pnevmatika eskimo HP2 pa se že tradicionalno dobro obnese na snegu, a ima zato slabosti na suhi in na mokri cesti – in zato skupno oceno zadovoljivo.   Yokohamina pnevmatika bluearth-winter V906 s slabostmi na suhi in zasneženi cesti ter Bridgestonova pnevmatika blizzak LM005 s slabostmi na snegu imata tudi zadovoljivo oceno za okoljske lastnosti

Pnevmatike, ki niso priporočljive

  • Kormoran Snow – 5,4

Kormoranova pnevmatika se je znašla na samem koncu seznama, z očitno razliko. »Na suhi cesti so naše testne voznike zmotile slaba odzivnost, malo povratnih informacij in izrazito prekrmarjenje pri izogibanju oviri, slabo pa se je ta pnevmatika odrezala tudi na mokri cesti, saj smo ji namerili najdaljšo zavorno razdaljo – ko se je testni avto s Hankookovo pnevmatiko, ki je imela najkrajšo zavorno razdaljo, že ustavil, je avto s Kormoranovimi pnevmatikami še vedno vozil s hitrostjo 36 km/h,« so zapisali pri AMZS. Dodali so, da se je najslabše med vsemi pnevmatikami odrezala tudi pri vzdolžnem in prečnem splavanju ter pri vodljivosti na mokrem – ob skromnem oprijemu ta pnevmatika povzroči tudi izrazito pod- in prekrmarjenju. »Z varnostnega vidika so te pomanjkljivosti dovolj izrazite za skupno slabo oceno – pa čeprav se je odrezala najbolje na zasneženi cesti,« so zaključili.

Zimske pnevmatike 225/45 R17 H
Zimske pnevmatike 225/45 R17 H Foto: on amzs

Kako AMZS ocenjuje pnevmatike?

V letu 2023 je AMZS predstavil nov način ocenjevanja, pri katerem glavna ocena pnevmatike sloni na dveh stebrih – varnosti in okoljskih lastnosti. Varnostne lastnosti imajo večjo težo, saj imajo v skupni oceni 70-odstotni delež, okoljske lastnosti pa 30-odstotnega. Pri varnostnih lastnostih so upoštevana merila, kot so lastnosti na suhi in mokri cesti, na snegu in ledu, med okoljske lastnosti pnevmatik pa so štete obraba in število prevoženih kilometrov, pa tudi masa pnevmatik, poraba goriva, hrup in trajnostne lastnosti. Slednje so odvisne tako od procesa izdelave (kraj izdelave, okoljski certifikati) kot tudi od tega, koliko ostankov izdelave je na pnevmatiki in kaj pokaže kemična analiza snovi, ki jih pnevmatika oddaja v okolje.

Ocenjevanje AMZS zimskih pnevmatik
Ocenjevanje AMZS zimskih pnevmatik Foto: on amzs

»Naš tokratni test je še enkrat več dokazal, da so razlike med pnevmatikami precejšnje in da visoka cena ni vedno zagotovilo za kakovost, zato velja pred nakupom preveriti, kakšne lastnosti ima določena pnevmatika. Naš test – tudi po novem načinu ocenjevanja – je dovolj podroben, da omogoča natančen vpogled v najpomembnejše lastnosti preskušenih pnevmatik,« pravijo pri AMZS po testu.

VIRamzs
Prejšnji članekTest zimskih pnevmatik dimenzij 205/60 R16 H
Naslednji članekTakšna bo zemlja čez 250 milijonov let
Žiga Kastelic

SEO urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.