SunContract – trgovanje z električno energijo na blockchainu

Tehnologija blockchain omogoča hitre kriptirane transakcije med pošiljateljem in prejemnikom brez potrebe po vmesnem členu – banki, ki običajno posreduje pri takšnih procesih. Transakcije se zapisujejo v bloke, te pa potem potrdijo t. i. rudarji, ki preverijo verodostojnost transakcije ter jo potrdijo, če je vse v redu. Ker se podatki zapišejo na bloke, tam tudi za vedno ostanejo, kar omogoča visoko stopnjo preglednosti in transparentnosti. Prav tako transakcije ni mogoče spremeniti za nazaj.

Trenutni energetski model temelji na neobnovljivih virih energije, ki generirajo velike količine elektrike v centralah, ki so običajno precej oddaljene od ponorov energije. Zaradi večjih razdalj, ki jih mora elektrika prepotovati, na poti nastajajo izgube.

Sončna energija je dostopna po celem svetu. Ker se cena investicije v sončno elektrarno ves čas niža, postaja ta vir energije vse bolj dostopen. SunContract projekt želi s svojo platformo zagotoviti vsem, ki bi želeli investirati v solarne panele, da sami urejajo prodajo svoje proizvodnje brez posrednikov. Tako se bosta lahko kupec in prodajalec na istem mestu dogovorila o zakupljeni količini proizvodnje in ceni elektrike. S tem se bosta izognila posrednikom, ki zaračunajo provizije za isti proces.

Tak sistem bo vzpodbudil investicije v lokalno infrastrukturo, kot so sončne elektrarne na strehah, vetrnice, majhne elektrarne na vodo, biomaso ipd. Majhne elektrarne bodo poskrbele za decentralizacijo sistema in povečano varnost, saj ne bo obstajal »one point of failure«, kot je to v primeru velikih central.

SunContract bo svojo platformo postavil na Ethereum blockchainu, v ta namen bodo pri projektu izdali svoje žetone (angl. tokens), ki se bodo imenovali SNC. Izdani bodo kot standardni ERC20 žetoni, kar je sedaj standard pri podobnih projektih. Za namen razvoja projekta bodo zbirali sredstva v kriptovaluti Ethereum.

Več si lahko preberete na njihovi spletni strani suncontract.org ali se pridružite njihovemu Slack kanalu.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.