Življenje na strehi

Kdo bi si pred tridesetimi leti mislil, da bomo danes razmišljali o varčevanju bolj kot kadarkoli prej. Vendar ima varčevanje dve plati, kot pravi moj prijatelj: »Lahko omejiš vse svoje potrebe, ali pa vlagaš pametno, da se ti v letih obrestuje.« Mislim, da ni nikogar, ki bi se zavestno želel odločiti za prvo, če le ni prisiljen v to, le kratkoročno uspešno investicijo, kljub temu pa vsi ne znamo pametno vlagati, še posebej ne v svoje dolgoročno ugodje bivanja, saj nam propaganda o nizkih cenah materialov in storitev zamegli presojo.

Smo v času sanacij in delamo popravni izpit prejšnje generacije. Zdaj imamo znanje, materiale, izkušnje in nove potrebe, ki so pred tridesetimi leti in več bile neznane in nepotrebne. Ni nujno, da nas streha le ščiti pred zunanjimi vplivi, ravne strehe nam nudijo dodatne, koristno uporabne površine. Seveda pa ne smemo podcenjevati investitorja, saj so le trajne strehe, kar je za investitorja najboljša in najcenejša rešitev. A slednje včasih pozabljamo.

Kako združimo vse te nove zahteve pri novogradnjah in sanacijah

Zamakanje je ena izmed največjih groženj, ki si jih stanovalci pod ravnimi strehami morejo zamisliti, še posebej, če je le-ta lesena, zato je izbira pravilnega sistema tu še toliko pomembnejša. Le premišljen sistem zagotavlja trajnost in trajno učinkovitost, od tu dalje je zahtevana le še preciznost izvajalcev in fleksibilno razmišljanje pri prilagajanju posameznih detajlov. Klasičen sistem zaporedja toplotnih izolacij in hidroizolacij je past, v katero se ujame marsikdo: parna zapora pod in hidroizolacija nad toplotno izolacijo; toplotna izolacija povsem zaščitena pred difuzijskim navlaževanjem od spodaj in meteornimi vodami od zgoraj …, razen, če se kaj zgodi … Kaj pa se lahko zgodi?


Hidroizolacija, ki ni trajno zaščitena pred neugodnimi vplivi iz okolja: uničujoči UV-žarki, pregrevanje, zmrzovanje in posledično hitro staranje materiala, povzročena krhkost, sledijo poškodbe in zamakanje. Najhujše pa je, da sploh ne vemo, da nam streha »pušča«, saj odlična parna zapora zadrži prav vso vodo, škodo pa utrpi toplotna izolacija, saj je vlaga oz. vlažna izolacija toplotni prevodnik, ne pa izolator. Poleg tega se masa lahkemu izolacijskemu materialu postopoma povečuje, saj vlaga ne more dovolj hitro izparevati. Pri današnji debelini toplotne izolacije dobi streha obremenitev, ki je za staro stavbo lahko celo nevarna.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.