Študentje iz Univerzve v Virginiji so postavili prvi sončni pločnik na svetu

Ljudje stalno hodimo po pločnikih. Te asfaltirane poti so povsem primerne za hojo, vendar pa kakšnega pomembnega prispevka za družbo nimajo. Kaj pa če bi vse te sprehajalne poti lahko pridobivale električno energijo?

Studio 39 Landscape Architecture se je združilo s študenti na Inštitutu za sončno energijo na Univerzi Georga Washingtona in skupaj so naredili prvo sprehajalno pot, ki proizvaja električno energijo s pomočjo sonca. Študentje in projektanti so skupaj namestili 27 fotovoltaičnih panelov, ki predstavljajo pločnik, obenem pa proizvajajo po 400 vatov energije.

Strokovnjaki iz Onyx Solar, podjetja iz Španije, ki je specializirano za fotovoltaiko, so pripravili posebne dimljene akrilne plošče, v katere so vgrajene sončne celice. Te črpajo sončno energijo, znotraj plošč se ta pretvarja v električno energijo. Sončni pločnik, poimenovan Solar Walk, je dolg dobrih 100 metrov, stalno proizvaja električno energijo z močjo 400 vatov, ki se uporablja delovanje 450 LED svetilk, ki so nameščene na fotovoltaičnih ploščah. Del energije potuje tudi pod rešetkami ob pločniku nazaj do univerzitetne dvorane.

Vsi udeleženi upajo, da bo projekt pripeljal do gradnje fotovoltaičnih sprehajalnih poti po vsem svetu – na ta način se lahko stalno proizvaja energija za obcestno razsvetljavo in morda celo za potrebe gospodinjstev.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.