Statistika proizvodnje električne energije iz sonca po državah

Proizvodnja električne energije iz sonca je v porastu v številnih državah. Poglejmo si, katere države so pri tem najbolj uspešne.

Leta 2003 je svet ustvaril 2 teravatni uri električne energije iz sonca. Do leta 2012 je ta številka poskočila na 93 teravatnih ur! Na prikazanem grafu si lahko ogledate eksplozivno rast sončne energije po vsem svetu. Najbolj uspešna je Nemčija z 28 teravatnimi urami, sledijo ji Španija z 18,5 teravatnimi urami, nato pa presenetljivo Italija z 11,9 in Japonska s 6,2 teravatnimi urami. Ostale države (ZDA, Kitajska, Francija, Avstralija …) proizvajajo manj kot 5 megavatnih ur letno.


Žal je treba opozoriti, da je v letu 2012 električne energije iz sonca predstavljala samo 0,5 odstotka vse svetovne proizvedene električne energije. To je le drobec v primerjavi s premogom (42%), zemeljskim plinom (21%), hidro-energijo (15%) in jedrsko energijo (12%).


Obnovljivi viri energije so tako žal še vedno med najmanj izkoriščenimi viri energije. Le upamo lahko, da se bo to čez nekaj let spremenilo.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.