Kolo, ki čisti zrak med vožnjo!

Veliko se govori o izumih, ki bodo poskrbeli za čistejše in bolj zdravo okolje. A vendar pa bi marsikdo od vas želel tudi sam nekaj prispevati k boljšemu in čistejšemu okolju? Z novim kolesom iz Tajske bo to mogoče – kolo bo namreč, medtem ko ga poganjamo, čistilo zrak.

Kolesarjenje na delo bo kmalu dobilo nove razsežnosti. S kolesarjenjem lahko ostanete v dobri formi in pri tem ne onesnažujete okolja, po novem boste lahko s tem športom še čistili zrak v svojem mestu. Novi koncept kolesa podjetja Lightfog bo imel namreč vgrajen fotosintetični čistilec zraka, ki bo aktiven, ko mu boste dovajali energijo s kolesarjenjem. Filter bo čistil zrak na podoben način, kot to počnejo rastline, le da bo namesto sonca uporabljal kinetično energijo, ki jo bo pridobil z vašim poganjanjem pedal.  


Prototip kolesa je za zdaj še v razvoju, vendar je sama zasnova že prejela številne nagrade. Temeljni element kolesa je okvir, ki bo prenašal energijo do filtra, ki bo nameščen na sprednjem delu med krmilnimi ročicami. Izumitelji bodo poskušali v ogrodje vgraditi še sončne celice, ki bodo proizvajale energijo tudi takrat, ko kolesa ne boste uporabljali (seveda le, če bo kolo parkirano na soncu), tako da bi se zrak čistil tudi takrat, ko bo kolo v mirovanju.

 

Vsekakor gre za izredno zanimiv izum, ki bi lahko izboljšal kakovost zraka in življenja v onesnaženih in prenaseljenih mestih, kjer pa se kolesa pogosto uporabljajo (predvsem Kitajska, Taiwan, Indija …).

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.