Sredi junija Ljubljana gosti največji kolesarski kongres Velo-city 2022

kolesarjenje po mestu

Letni kongres, ki poteka že od leta 1980, organizira Evropska kolesarska federacija (European Cyclists’ Federation – ECF) skupaj s partnerskim mestom, ki uspešno kandidira na pozivu te zveze. Tako je Ljubljana prejela povabilo za organizacijo tega srečanja že za leto 2020, vendar so ga zaradi epidemije covid-19 prestavili na leto 2022.

Velo-city 2022

Svetovno kolesarsko srečanje Velo-city bo trajalo od 14. do 17. junija 2022. Ta največji kongres s področja kolesarjenja bo potekal pod osrednjo temo »Cycling the change« oziroma »Kolesari – spremembo ustvari«, kakor so gostitelji v slovenščino prevedli in priredili navedeni naslov.

Kot navajajo v Mestni občini Ljubljana (MOL) so skupaj z ECF, Gospodarskim razstaviščem in Dekonom, Turizmom Ljubljana, Slovensko kolesarsko zvezo in več drugimi sodelujočimi pripravili večplasten kongres z zanimivimi poučnimi kolesarskimi vsebinami.

Teme in podteme

Na konferenci se bodo srečali strokovnjaki s celega sveta, ki delujejo in raziskujejo na področjih kolesarjenja in trajnostne mobilnosti, načrtovanja mest in urejanja prostora, varstva okolja, zdravja, športa idr. ter predstavniki mest, držav in različnih organizacij.

Predstavili bodo svoje delo, izkušnje, dobre prakse, napredne pristope ter inovacije, ki so jim spremembe iz naslovne teme – tako v družbi in v razvoju mest kot v kolesarjenju in drugih načinih mobilnosti – skupni imenovalec. Obenem bo kongres osvetlil spremembe, ki so posledice razvoja kolesarjenja v zadnjih letih.

Kot podteme konference so navedene: in Ponovni razmislek o urbanem prostoru, Politike za več kolesarjenja, Zeleni turizem, zeleno gospodarstvo in Inovacije s področja urbane mobilnosti.

Kolesarska parada

Eden bolj priljubljenih dogodkov v okviru kongresa je množična kolesarska parada po mestu, ki konferenco gosti. Tudi v Ljubljani bodo pripravili tovrstno kolesarjenje, s katerim želijo predstaviti nekaj največjih kolesarskih dosežkov in mesto nasploh, pa tudi promovirati kolesarjenje med občankami in občani ter obiskovalci Ljubljane.

»Veseli me, da Ljubljana, Zelena prestolnica Evrope 2016, ki se zavzema za trajnostni razvoj, gosti tako pomembno kolesarsko konferenco. Ponosni smo, da so mednarodni strokovnjaki prepoznali naš napredek na področju kolesarjenja in da nam je Evropska kolesarska zveza zaupala organizacijo tega srečanja, kjer bomo izpostavili najnovejše aktivnosti, smernice in ukrepe na področju kolesarjenja v mesta,« je ob tej priložnosti povedal župan MOL, Zoran Janković.

Več podrobnosti in možnost prijave je dostopnih na mednarodni (uradni) ali domači spletni strani.

Prejšnji članekMadžarska BMW tovarna v gradnji: Službe za Slovence?
Naslednji članekNajboljša preventiva in triki proti nadležnim tigrastim komarjem

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.