Madžarska BMW tovarna v gradnji: Službe za Slovence?

BMW tovarna v Debrecenu je že v gradnji, iščejo pa tudi že zaposlene
BMW tovarna v Debrecenu je že v gradnji, iščejo pa tudi že zaposlene Photo by bmw on bmwgroup

Pred dnevi je bil v Debrecenu na Madžarskem položen temeljni kamen za gradnjo nove tovarne avtomobilskega giganta BMW. To bo prva tovarna na svetu, ki pri svojem delovanju ne bo potrebovala fosilnih goriv in bo energijo prejemala izključno iz obnovljivih virov. Ko bo tovarna delujoča, bodo zaposlovali več kot 1500 ljudi, zaposlene pa naj bi iskali tudi izven meja Madžarske. Se morda pojavlja tudi možnost za slovenske delavce?

Debrecenska tovarna BMW je že v gradnji

BMW je uradno začel gradnjo tovarne v Debrecenu, ki bo potekala do leta 2025. Gre za več kot milijardo evrov vredno investicijo, kjer bodo nastajali povsem električni modeli nove generacije nemškega podjetja. Zdaj vemo le to, da naj bi bili tam izdelovani modeli, ki bodo sloneli na arhitekturi, poimenovani Neue Klasse.

Tovarna v madžarskem Debrecenu bo povsem samozadostna. Tam bo potekala proizvodnja karoserijskih delov, avtomobile pa bodo tam tudi sestavljali in barvali. Dve številki sta pri novi tovarni poglavitveni. To sta 400 hektarjev površine, ki jo bo zavzemala tovarna in 1500 zaposlenih, ki jih bo potrebovala tovarna. Prav tako pomembna je tudi proizvodnja kapaciteta tovarne, ki bo na letni ravni omejena na 150 tisoč vozil. Proizvedena bodo le električna vozila BMW, ki bodo prodaja izključno na evropskem trgu.

Debrecen bo dom nove tovarne BMW, ki bo svojo delovno silo iskala tudi pri nas
Debrecen bo dom nove tovarne BMW, ki bo svojo delovno silo iskala tudi pri nas Photo by bmw on bmw

Možnost zaposlitve v BMW tovarni na Madžarskem

Madžarska je bila s strani BMW izbrana zaradi dobre infrastrukture, delovne sile in urejene logistične povezave s sosednjimi državami. Debrecen oziroma tovarna se bo nahajala blizu meje z Romunijo, Slovaško in Ukrajino. Tam naj bi bilo po njihovih besedah tudi veliko dobaviteljev raznih sestavnih delov, položaj tovarne pa je hkrati dovolj blizu največjih evropskih trgov.

Z iskanjem delovne sile so že začeli, prijavijo pa se lahko tudi slovenski delavci. Enako je pred meseci storila tudi Teslina tovarna, ki je svojo delovno silo iskala tudi v Sloveniji. Vsa dela, ki jih razpisuje BMW v Debrecenu, so razpisana na njihovi spletni strani BMW Group Jobs.

Žiga Kastelic

SEO urednik

VIRbmwgroup
Prejšnji članekDan odprtih vrat v naselju DRENovo – nova dimenzija bivanja
Naslednji članekSredi junija Ljubljana gosti največji kolesarski kongres Velo-city 2022
Žiga Kastelic

SEO urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.