Sprejet nov Pravilnik o metodologiji in izdaji energetskih izkaznic stavb

Minister za infrastrukturo dr. Peter Gašperšič s sodelavci je na novinarski konferenci predstavil aktualne novosti, ki jih prinaša Pravilnik o metodologiji in izdaji energetskih izkaznic stavb, ki je danes objavljen v Uradnem listu RS št. 92/2014.

Glede uvedbe energetskih izkaznic je minister Gašperšič predstavil, da je energetska izkaznica stavbe listina s podatki o energijski učinkovitosti stavbe in s priporočili za povečanje energijske učinkovitosti. Ukrep je namenjen boljši informiranosti potrošnika, oz. tistega, ki želi stavbo oz. stanovanje kupiti ali najeti. Stavba je porabnik energije, zato je smiselno, da pred odločitvijo o nakupu ali najemu preverimo, kako energetsko varčna oz. potratna je. Pri tem je zelo nujno tudi poudariti, da energetska izkaznica ne označuje samo razreda oz. določa energetsko učinkovitost stavbe, temveč so sestavni del energetske izkaznice tudi priporočeni ukrepi, s katerimi se lahko ta učinkovitost poveča.

Treba je poudariti, da energetska izkaznica ni obvezna za vse stavbe. Pridobiti jo bomo morali samo v primeru, če bomo stavbo (ali stanovanje) prodajali ali oddajali v nov najem (daljši od enega leta). Lastniki stavb, ki svojih nepremičnin ne prodajajo ali ne oddajajo v najem, pa energetske izkaznice ne potrebujejo.

Energetsko izkaznico je potrebno pridobiti tudi za vse nove stavbe in za vse javne stavbe s površino večjo od 500 m2, od 9. julija 2015 pa bo ta površina 250 m2. Energetska izkaznica tudi ni potrebna za stavbe ali posamezne dele stavb, ki so že oddani. Poleg tega zakon predvideva nekaj izjem, kot so recimo stavbe, ki so varovane v skladu s predpisi o varstvu kulturne dediščine, ali ki se uporabljajo za obredne namene ali verske dejavnosti in še nekaj drugih.

Stavbe, ki potrebujejo energetske izkaznice, bi morale le to imeti že vsaj od julija 2013, ko so bile izdane prve energetske izkaznice. To velja tudi za vse nove stavbe. Sicer pa je tudi novi energetski zakon to obvezo opredelil in sicer je zakon stopil v veljavo 22. marca 2014. Uvedel je tudi prehodna obdobja za izvajanje sankcij ter za zahtevo po navedbah v oglasih.

Kazni za oglaševanje nepremičnin brez navedbe energetskega kazalnika veljajo od 1. januarja 2015 naprej, s 24. februarjem 2015 pa nastopijo tudi kazni za nepridobitev izkaznice ob prodaji ali oddaji nepremičnine.

Trenutno je na trgu usposobljenih izdelovalcev izkaznic 268 neodvisnih strokovnjakov. Do 17. 12. 2014 je bilo izdanih že več kot 1093 energetskih izkaznic za stavbe.

Z današnjim dnem je v Uradnem listu RS objavljen prenovljen Pravilnik o metodologiji in izdaji energetskih izkaznic stavb. Novosti, ki jih prinaša so: zahteve glede oglaševanja v tiskanih medijih, način nadzora nad izdanimi energetskimi izkaznicami in pa možnost izdelave energetske izkaznice za stanovanje v večstanovanjski stavbi, ki ima skupen ogrevalni sistem. Pravilnik poenostavlja metodologijo izračuna energetsko izkaznico za posamezno stanovanje oz. posamezni del stavbe s skupnim ogrevalnim sistemom, s čimer se rešuje problem, da je izdelava izkaznice za stanovanje lahko predstavljala nesorazmerni strošek za posameznika. Z novim pravilnikom je torej rešen problem nesorazmernega stroška za izdelavo energetske izaknice na posamezno stanovanje v primerih, ko stanovalci niso dosegli potrebnega 50 % soglasja o financiranju energetske izkaznice iz rezervnega sklada.

Pravilnik o metodologiji izdelave in izdaji energetskih izkaznic stavb (Ur. list RS, št. 92/2014)

Več informaciij o energetskih izkaznicah

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.