Pitna voda: Desalinizator na sončno energijo

Kljub temu da večino našega planeta pokrivajo vodne površine, je kar 97 odstotkov te vode slane in nepitne. Zato številna področja po svetu trpijo za žejo in sušo.

Procesu odstranjevanja soli z morske vode pravimo razsoljevanje ali desalinizacije in je znan že dolgo časa. Toda zaradi drage in neučinkovite tehnologije, se uporablja za proizvodnjo le 0,7 odstotka pitne vode, pri tem pa se porabi 0,5 odstotka svetovne rabe energije.

 

Novi desalinizator  deluje na drugačen način, ki je energijsko manj potraten. En desalinizator, ki stane manj kot televizor enake velikosti, lahko proizvede do 15 litrov pitne vode na dan. Povrh vsega pa je njegova življenjska doba kar 20 let, brez kakršnegakoli vzdrževanja.

 

Medtem ko se pri klasičnih solarnih celicah pri proizvodnji električne energije veliko toplote zgubi v okolico, desalinizator vso toplotno energijo uporabi za dvigovanje temperature vodi. Voda v njem se s pomočjo toplote segreje na 90 stopinj Celzija, nakar se uporabi pridobljena električna energija, ki temperaturo dvigne še za dodatnih 10 stopinj Celzija in tako voda doseže točko vrelišča. Nato se ponovno uporabi še toplota z ustvarjene pare. Na koncu proces pa nastaneta kar dva produkta, želena čista pitna voda in slanica.

 

Razvojna ekipa desalinizatorja je ustvarila kampanjo na portalu za zbiranje sredstev Indiegogo, kjer so v pol meseca zbrali že polovico potrebnih sredstev. Vsekakor upamo, da jim bo uspelo.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.