Arhitekturno čudo na srednjem vzhodu

Arhitekti pri Zaha Hadid so razkrili svoje načrte za sedež družbe Bee’ah, vodilne družbe za okolje in ravnanje z odpadki na Bližnjem vzhodu. Poleg tega, da bo šlo za arhitektni biser, pa je zanimivo tudi to, da se bo celoten kompleks energijsko napajal s pomočjo obnovljivih virov energije.

Da bi dosegli okoljske in energijske cilje, ki si jih je zastavila družba Bee’ah, so arhitekti pri Zaha Hadid zasnovali stavbni kompleks z nizkim ogljičnim, energijskim in vodnim odtisom. Nova stavba bo odprta tudi za javnost in bo služila kot učni prostor za okoljsko ozaveščanje v Združenih arabskih emiratih.

Ogromni kompleks se razprostiral na površini 23.000 kvadratnih metrih, za oblikovanje objekta pa so v arhitekti črpali iz puščavskih sipin.

Energijske potrebe objeta bo pokrivala fotovoltaična elektrarna na strehi objekta. Na sredini kompleksa bo oazi podobno dvorišče, ki je načrtovano tako, da bo povečalo stopnjo naravnega prezračevanja in osvetlitev z naravno svetlobo v zgradbi.

Z uporabo aktivnih in pasivnih projektantskih rešitev se bo raba  energije zmanjšala za kar 30 odstotkov. En od teh pristopov je uporaba sistema za prezračevanje z rekuperacijo toplote/hladu, ki prinaša svež hladen zrak v notranjost, drugi pa uporaba odpadne toplote hladilnih agregatov za pripravo tople sanitarne vode. Kompleks bo 100 odstotno napajan iz obnovljivih virov energije, kar pomeni, da ne bo onesnaževal okolja.

Poleg tega  da bo novi kompleks pravo arhitekturno čudo, je vsekakor lepo slišati, da bo dobro poskrbljeno tudi za okolje.


Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.