Spalna vreča, ki vam čez noč napolni telefon!

Če greste kampirati s šotori v naravo, potem seveda ne boste imeli dostopa do elektrike. Glede na današnjo odvisnost od mobilnih telefonov in glede na dejstvo, da se novejši touch-screen modeli zelo hitro izpraznijo, zna biti to precej neugodno naslednji dan, ko se zbudite s praznim telefonom, opraviti pa morate kakšen klic, pregledati pošto …

Rešitev za ta problem so našli pri britanskem mobilnem gigantu Vodafone, kjer so izumili spalno vrečo (kodno ime Recharge) z možnostjo polnjenja mobilnega telefona. Spalna vreča  ima poseben predel s priključkom, kamor priklopite mobitel, energija za polnjenje pa se pridobi iz vaše telesne toplote.

Spalna vreča pa ni edina naprava, ki jo Vodafone razvija; podjetje dela tudi na električnih hlačah, ki lahko napolnijo vaš mobitel s kinetično energijo, ki jo proizvajate med aktivnostjo (recimo hoja, tek, ples …).

Vodafone se je za namene teh projektov združil z Oddelkom za elektroniko in računalništvo Univerze v Southamptonu, kjer jim razvijajo termoelektrični material, ki bo dovolj majhen, da ga lahko zašijejo v spalno vrečo ali kratke hlače. Profesor Stephen Beeby z Univerze pojasnjuje: »V bistvu izdelujemo termoelemente, ki bodo sposobni človeško toplotno ali kinetično energijo pretvarjati v električno.«

Pridobljena energija, proizvedena s spalno vrečo Recharge, sicer ne bo dovolj, da bi se telefon v celoti napolnil, bo pa zadostovalo za približno 24 minut pogovora (torej približno 10 odstotkov povprečne mobilne baterije). Spalna vreča in kratke hlače so bile prvič predstvljene na festivalu Isle of Wight v Angliji (od 13. do 16. junija 2013).

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.