Avstralski znanstveniki razvili katalizator, ki bo morsko vodo spremenil v vodikovo gorivo!

Skupina znanstvenikov iz avstralske univerze Wollongong razvija način, kako morsko vodo spremeniti v vodikovo gorivo in s tem pridobivati praktično neomejeno količino obnovljive in čiste energije. Prepričani so, da lahko njihov sistem pretvori pet litrov morske vode v vodikovo energijo, ki bi zadostovala za električne potrebe povprečnega doma ali električnega avtomobila za en dan.

Ekipa, sestavljena iz kadra Avstralskega raziskovalnega centra sveta odličnosti za elektromateriale, s študijami dokazuje, da so razvili katalizator, ki z izredno malo energije sproži oksidacijo morske vode, pri čemer se sprošča vodik, ki se ga lahko porabi kot gorivo. S tem so obšli temeljni problem današnjih oksidacijskih procesov – te namreč potrebujejo več energije za sprožitev oksidacije, kot se je pri procesu sproži.

 

Katalizator za sproščanje energije iz morske vode temelji na umetno proizvedenem klorofilu, ki s pomočjo prevodne folije sproži postopek cepljenja vode. Med oksidacijo vode se sprošča vodik, katerega lahko pretvorimo v energijo.

Za revijo Chemical Science je profesor Jun Chen povedal, da bi prožen polimer omogočil širše možnosti za nadaljno uporabo in razvoj v primerjavi s kovinskimi polprevodniki. “Zasnovani sistem nam daje priložnost, da oblikujemo različne naprave in aplikacije, ki uporabljajo morsko vodo, kot vir energije,” je še povedal profesor Chen.

Direktor avstralskega raziskovalnega centra, profesor Gordon Wallace, se je strinjal s kolegom rekoč: “V današnjem svetu odkritje visoko zmogljivih materialov ni dovolj. To mora biti povezano z inovativno proizvodnjo in mora zagotoviti praktične zmogljivosti naprav. Omenjeni projekt je odličen primer tega.”

Če bo projekt avstralskih raziskovalcev res uspešen, potem bomo morda lahko v prihodnosti iz morja pridobivali neomejene količine energije, brez večjih stroškov.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.