Obnovljiva energija v Afriki po načelu “plačaj kolikor porabiš”

Podjetje Azuri Technologies je v nerazvite predele Afrike pripeljalo možnost obročnega nakupa kompleta za pridobivanje elektrike iz sončne obnovljive energije. Družine bodo tako po načelu “plačaj kolikor porabiš” počasi odplačevale svoj lastni vir pridobivanja električne energije.

Kerozin je gorivo, vir energije za družine, ki živijo v revnih afriških predelih v področju podsaharske Afrike. Žal ta povzroča hude posledice na zdravju ljudi in stane do 8 dolarjev na kilovatno uro (približno 6 evrov). V primerjavi z približno 10 do 12 centov na kWh, kolikor je cena v Sloveniji, stane polnjenje mobilnega telefona v nerazvitih delih Afrike (recimo podeželje v Keniji) do 400-krat več. Sončna energija je zato obetavna alternativa, vendar pogosto stane preveč za afriške družine. Podjetje Azuri Technologies je zato prišlo na idejo, da bi afriške družine obročno odkupovale komplet za pridobivanje obnovljive energije, po načelu “plačaj kolikor porabiš”.

Model “plačaj kolikor porabiš” omogoča strankam, da vnaprej plačajo pristojbino v višini 10 dolarjev (ali 7,4 evra) za komplet s solarnim polnilnikom, ki vključuje pet vatne sončne celice in kontrolno enoto, ki lahko napaja LED luči in omogoča polnjenje naprav, kot so mobilni telefoni. Energija se nato plača takrat, ko se porabi ali potrebuje, oziroma ko družina privarčuje dovolj denarja. Po približno 18-ih mesecih lahko družine na ta način odkupijo svoj solarni komplet, ki ga lahko nato doma stalno uporabljajo. Cena sončne energije bo tako enkrat cenejša od kerozina in seveda brez stranskih učinkov na zdravju ljudi.

 

Podjetje Azuri Technologies ni edino s tako idejo. Tudi podjetji Angaza Design in M-KOPA sta prav tako začeli ponujati alternativno obliko pridobivanja sončne energije. Delež odjemalcev  se stalno povečuje. Azuri ima tako že več kot 21.000 kupcev v 10-ih državah, M – KOPA ima več kot 30.000 strank, Angaza pa je na dobri poti, da doseže 10.000 odjemalcev v naslednjem letu.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.