Sonar, ki ustreli laser

Inženirji z univerze Stanford so izdelali sistem, ki jim omogoča videti v vodo. Foto-akustični sonar oziroma PASS, kot so ga poimenovali sami, bi bil uporabljen z droni. Z njegovo pomočjo bi tako iz zraka preiskovali vsebino morja, iskali razbitine ladij in letal ter lažje izoblikovali zemljevid oceanskega dna.

Lažje izrisovanje oceanskega dna in iskanja razbitin

Po zgledu radarjev in sonarjev je ekipa strokovnjakov na univerzi Stanford izdelala sistem, ki omogoča enako kot prej omenjeni, le z eno razliko. Njihov sistem ima možnost videti skozi vodno gladino. Njihov cilj je ustvariti sistem, ki bi prikazal jasno sliko tudi v zelo motni vodi.

Težava, ki se pojavlja pri izoblikovanju oceanskega dna in risanju vodnih zemljevidov, je čudovita fizika. Zvočni valovi ne morejo potovati iz zraka v vodo in obratno, ne da bi se ob vrnitvi vala izgubila večina energije. V takih primerih se naj bi izgubilo kar 99,9 odstotka energije zvočnega vala. Podobno, a z drugačnimi pogoji, se zgodi z elektromagnetnimi valovi, ko prehajajo skozi različna agregatna stanja. In tako je tudi s svetlobo.

Iz teh treh razlogov se oceani ne morejo izrisati do take popolnosti kot kopno. Naj si bo to iz zraka ali vesolja je bila do zdaj to misija nemogoče. Največji napredek so še vedno sonarji, pritrjeni na dno ladij. Vseeno pa je ta način dolgotrajen, drag in neučinkovit pri velikih področjih.

PASS – Fotoakustični zračni sonar

Tu nastopi sistem PASS (Photoacoustic Airborne Sonar System), ki s kombinacijo svetlobe in zvoka prebije mejo zraka in vode. »Če lahko svetlobo uporabimo v zraku kjer pride do najboljšega izraza in zvok v vodi kjer ta pride do najboljšega izraza, potem bomo to dvoje združili in dobili najboljše obeh svetov,« je povedal član ekipe.

Da poenostavimo celoten postopek, bo ta sistem deloval nekako takole. Sistem »ustreli« laser iz zraka v vodo. Ko se laser absorbira v vodo, proizvede ultrazvočne valove, ki se prebijajo skozi vodo do dna in nazaj do površja. Povratni zvočni valovi imajo ob ponovnem stiku z gladino še večino energije.

Žiga Kastelic

SEO urednik

VIRIEEE.org
Prejšnji članekMINI ne hiti s prehodom na električni pogon
Naslednji članekFisker z letom 2022 vstopa v Evropo in Veliko Britanijo
Žiga Kastelic

SEO urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.